Építem a jövőm – plusz

2017-ben több ösztöndíj lehetőséggel várja a szakmai tárgyakban jól teljesítő középiskolásokat a BME Építőmérnöki Kara.

A program azokat az érettségi előtt álló diákokat célozza meg, akik a Karra szeretnének felvételizni.

A BME Építőmérnöki Kara a tavalyi évhez hasonlóan az idén is ösztöndíjat ajánlott fel két olyan diák számára, akik a kar által oktatott tudományterületekhez közeli középiskolai képzésben vettek részt, és a tavasszal megrendezésre kerülő országos (szakgimnáziumi) tanulmányi versenyen jól teljesítenek.

Az építőipari szakgimnáziumok tanulói Építőipar ismeretek ágazati érettségi tárgyból közép- és emeltszinten is tehetnek érettségi vizsgát. A jelenlegi szabályozás értelmében ennek a tárgynak az eredményeit az Építőmérnöki Kar elfogadja felvételi jelentkezéskor a matematika tantárgy mellett, 2. tárgyként.

Karunk vezetése úgy döntött, a most bevezetett Építőipar ismeretek ágazati érettségi tantárgy országos verseny döntőjében 1-10. helyen végző 2 tanulót ösztöndíjjal jutalmazza. A jó helyezésen kívül több feltételnek is teljesülnie kell azonban. Ilyen feltétel, hogy a tanuló jelenleg még érettségi előtt álljon, első helyen jelölje meg továbbtanulásának intézményeként a BME Építőmérnöki Karát, és a sikeres felvétel után 2017 őszén itt kezdje meg felsőfokú tanulmányát. Az ösztöndíj 5*10 000 Ft, és az első szemeszterben kerül kifizetésre.

Az Építőipar ismeretek tantárgyi verseny első fordulója 2017 márciusában, a döntő pedig áprilisban lesz.

A BME Építőmérnöki Kara ez utóbbi eseményen szóbeli tájékoztatást is ad a Kar képzéséről a jelen lévő tehetséges tanulókkal foglalkozó kollégák és a diákok számára.

Mi, a Kar oktatói bízunk benne, hogy a tanulmányi verseny résztvevői között több olyan diák is van, aki tudatosan készül az építőmérnöki pályára, középiskolai tanulmányai alatt már számos ismeretet nyert, de továbbiakra is kíváncsi. 

Reméljük, hogy a versenyen beigazolódik, érdemes töprengeni szakmai kérdések megválaszolásán, érdemes tanulni, mert az igyekezet meghozza az eredményt is.   

A döntőn elért eredmények ünnepélyes kihirdetése után még nem dől el minden, hiszen az ösztöndíj elnyerésének feltétele a jó helyezés mellett a sikeres egyetemi felvétel is.  

Az ÉPÍTEM A JÖVŐM – PLUSZ ösztöndíjhoz hasonló feltételekkel közismereti tárgyak versenyén jó helyezést elért tanulókat is jutalmazni kívánja az Építőmérnöki Kar, az ÉPÍTEM A JÖVŐM pályázat keretén belül. Erről az ösztöndíjról itt lehet bővebben olvasni.

Érdemes tájékozódni a pályázatok feltételeiről, hiszen a Kar a 2017 őszén kezdő elsősök legjobbjainak összesen 1 000 000 Ft ösztöndíjat ajánlott fel.

Dr. Baráti Ilona