A szakmai programok mellett a jó társaság is fontos

Elsődleges fülek

A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Vízépítő Tagozata közvetlenül a szakkollégium alapítása előtt alakult újjá Vízépítő Körként. Azóta pedig a többi szakmai körhöz hasonlóan beépült a szakkollégiumba, aminek az elmúlt időszakban már bemutattuk a Szerkezetépítő Tagozatát és a Kör-Vas-Út szekcióját is. A Vízépítő Tagozat is egy-egy aktív és senior tag segítségével enged bepillantást a működésébe, illetve a tagság nyújtotta lehetőségekbe.

Wagner Flóra, a Vízépítő Tagozat jelenlegi tagja, többszörös TDK-zó, a szakkollégium korábbi gazdasági alelnöke, tervei szerint majdani kutató úgy érkezett a BME nyílt napjára, hogy azt sem tudta, létezik az építőmérnöki szakma. A nyílt napon rögtön az építőkar vizes előadása iránt kezdett érdeklődni, és ennek köszönhetően jelentkezett a Karra. Már az első félévben tagjelölt lett a szakkollégiumban, amit azóta sem bánt meg, sőt. Arról is mesél a vele készült interjúban, hogy neki mit ad a szakkolis tagság:

Miért választottad az Építőmérnöki Kart?

Gimnázium elején még fogalmam sem volt róla, hogy létezik olyan, hogy építőmérnök. Aztán eljöttem a BME nyílt napjára, mivel úgy gondoltam, hogy gépészmérnök szeretnék lenni. Érdekesnek találtam az Építőmérnöki Kar előadáscímeit, ezért kiváncsiságból elsőként arra ültem be. Józsa János rektor úr már az előadáson felkeltette az érdeklődésemet a vizes szakirány felé, ezért is jelentkeztem ide. Már építőmérnök hallgatóként felmerült, hogy szerkezetes irányba indulok, de végül maradtam a vízépítésnél, amit egyáltalán nem bántam meg.

Hogyan kerültél kapcsolatba a szakkollégiummal?

Az egyik tankörtársam nővére benne volt a szakkollégium Vízépítő Tagozatában, emiatt mentünk el a tagtoborzóra, és rögtön az első félévemben jelölt is lettem.

Neked mit adott a szakkollégiumi tagság?

Nemcsak tagként, hanem gazdasági alelnökként is részt vettem a szakkollégium munkájában, és ezek a tapasztalatok megtanítottak csapatban dolgozni, és felelősséggel lenni a munkám iránt.

Már elsősként is eljártunk a kirándulásokra, és volt olyan dolog, amit már akkor láttam, de csak két évvel később, szakosodáskor tanultam róla. Ez megkönnyítette a tanulást is.

Mi a kedvenc konkrét szakkollégiumhoz kötődő élményed?

A kirándulásokon nagyon tetszik, hogy olyan helyekre jutunk be, ahova mások nem. Ilyen volt például amikor legutóbb a tatai vízaknához mentük, ahol ivóvizet termelnek ki.  Itt több mint 200 m mélyen voltunk a föld alatt.

Illetve még első évben a szakkollégiumon keresztül keresett meg a konzulensem. A Vízépítő Tagozattal vette fel a kapcsolatot, mert olyan fiatal tagokat keresett, akik részt vennének egy hosszú távú kutatásban. Így ismertük meg egymást, és azóta is együtt TDK-zunk. Az Infoparkban található talajvíz kutakat mérem rendszeresen, azzal a céllal, hogy a talajvíz-nyílt víz kapcsolatát minél behatóbban megismerjük a területen. Azt vizsgálom, hogy a különböző partmenti, felszín alatti létesítmények, épületek hogyan befolyásolják a talajvíz áramlását. Már három éve tart a kutatás.

Mik a terveid a közelebbi és a távolabbi jövőben?

Ezt kutatást még biztosan szeretném folytatni, illetve mesterképzésen biztosan maradok, és ha van rá lehetőség, akkor utána is. De emellett tervezésben is szívesen kipróbálnám magam.

Kiknek és miért ajánlanád a szakkollégiumi tagságot?

Akik szeretnének még tovább fejlődni, mivel nálunk olyan tapasztalatokat kaphatnak, amik az egyetemi oktatásban nincsenek benne, olyanokat láthatnak, amiket máshol nem. Illetve akik esetleg úgy érzik, hogy nem találják a helyüket… én is elsőévesen csatlakoztam, és rögtön bekerültem egy olyan csapatba, akik segítettek eligazodni az egyetemi élet minden területén. Nekem nagy segítség volt elsőévesen, hogy voltak olyan idősebb szakkolisok, akiktől bármit kérdezhettem, ha egy tantárggyal nem tudtam mit kezdeni, tőlük mindig kaptam valamilyen támpontot.

Mennyi plusz feladattal jár ez?

A kirándulásokra gyakran a hétvégét kell rááldozni, de megéri, mert jó élményeket szerzünk és még tanulunk is belőle, kicsit máshogyan mint az egyetemen általában. A programok szervezése is időbe telik, de ebből is profitálunk, hiszen olyan tudásra teszünk szert, amire később szükségünk lehet. Persze a kikapcsolódásra is igyekszünk időt szakítani, gyakran szervezünk csapatépítéseket, most utoljára a szakkollégium 13. szülinapját ünnepeltük meg közösen.

 

Hegyi István egy vízügyi létesítmények tervezésével, fejlesztésével és kivitelezésével foglalkozó budapesti székhelyű cég tervezőmérnöke. Kollegáinak a negyede a Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Vízépítő Tagozatának egykori tagjai közül került ki, ami jól mutatja, hogy mit adhat a szakkollégium egy egykori tagnak.

Miért választottad az építőmérnöki pályát?

Mindig is a reál tárgyak álltak hozzám közelebb, így nem volt kérdés, hogy a mérnöki pályára szeretnék lépni. Fontos volt számomra, hogy a megszerezhető mérnöki tudáson kívül, sok kreativitást, precizitást és egyediséget kívánjon meg az általam választott szakma. Az olyan, elsősorban építőmérnöki tevékenységek, mint csatornázás, útépítés, öntözőrendszerek telepítése mindig is nagyon érdekesek voltak számomra, így megvoltak azok a távpontok, amelyek egyértelművé tették számomra az építőmérnöki pálya megválasztását.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Szakkollégiummal?

Több forrásból is értesültem a karon működő Szakkollégiumról. Belső forrásaim is voltak arról, hogy pontosan mivel is foglalkoznak tagjai. Amikor harmadéves voltam, a Vízépítő Tagozatban tevékenykedő barátaim győztek meg, hogy csatlakozzak. Ezt követően 3 éven keresztül az MSc képzés befejezéséig aktív tagja voltam a Szakkollégiumnak. Senior tagként a mai napig kapcsolatban állok a tagozattal. Amennyiben időm engedi, részt veszek egy-egy csapatépítésen vagy programon. Ezen kívül, ha olyan jellegű kérdés merül fel, próbálok tapasztalataim alapján segíteni. Szerencsére ez elmondható bármely senior tagtársamról.

Mit adott neked a szakkolis tagság?

A Szakkollégiumban eltöltött három év megerősített abban, hogy a legjobb szakmát választottam. A szakmai kapcsolatépítésen kívül megismerhettem az építőmérnöki szakma legkülönbözőbb ágazatait. Mindezt egy már-már családnak mondható közösség keretein belül. Olyan tapasztalatokra tehettem szert, melyekre a Szakkollégium nélkül nem lett volna lehetőségem.

Emellett a jelenlegi munkahelyemre egy volt Vízépítő Tagozatos tagtársamon keresztül kerültem be, aki most is munkatársam. Amikor felvételt nyertem, összesen öten voltunk aktív, vagy már senior Vízépítő Tagozatosok az irodában. Ez az akkori alkalmazotti létszámunk negyedét jelentette. Ezen kívül rendszeresen kerülök volt szakkollégistákkal kapcsolatba munkám során, akikkel az egyeztetések is gördülékenyebbek és hatékonyabbak. Természetesen a munkaerőpiacon történő váltást is elősegíti a szakkollégisták közötti ismertség.

Mi volt a legjobb konkrét élményed, amit a szakkollégiumnak köszönhettél (kirándulás, VTN, szakmai kapcsolat, bármi lehet)?

Nehéz választanom a rengeteg élmény közül, melyet a Szakkollégiumtól kaptam. Talán a 2014. júliusában megtartott ár- és belvízvédelmi gyakorlati oktatást tudnám kiemelni, melyet a Vízépítő kör és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös szervezésben valósítottunk meg Szolnokon. Egy elméleti oktatást követően lehetőségünk nyílt megtekinteni az ár- és belvízvédekezések során használt gépeket, anyagokat és eszközöket. Ezt követően gyakorlati oktatás keretében elsajátíthattuk a homokzsákkal történő védekezés és irányítás főbb lépéseit. Mindezt egy olyan tanulmányút programjába beépítve, ahol bejártuk a Közép-Tisza-vidék nagyobb vízépítési műtárgyait. A gyakorlat célja nemcsak az volt, hogy betekintést nyerhessünk a vízügyi szervek munkájába, hanem akár egy esetleges árvízvédekezés során bevonhatók lehessünk magába a védekezési munkákba is. Felejthetetlen élmény volt!

Miért ajánlanád azoknak, akik nemrég kezdték a tanulmányaikat az Építőmérnöki Karon?

A Szakkollégium számtalan olyan lehetőséget biztosít nemcsak tagjai, hanem külső résztvevők számára is, melyek bemutatják gyakorlatban is azt, amiket az egyetemen elméletben megtanulnak az építőmérnök hallgatók. Már tanulmányaik befejezése előtt bepillantást nyerhetnek az általuk választott szakma rejtelmeibe, nemcsak mint látogatók, de mint szervezők is. Külföldi és hazai szakmai tanulmányutak keretében látogathatnak el a legkülönbözőbb helyekre. Készségfejlesztő képzésekkel bővíthetik eddig megszerzett tudásukat. Ezen kívül a Szakkollégium kiépített szakmai kapcsolatrendszerével segíti tagjait abban, hogy könnyebben megbirkózzanak mind az egyetemi, mind a későbbi munkahelyi kihívásokkal. Természetesen ez a kapcsolatrendszer segít a tagoknak a munkaerő piacon történő elhelyezkedésben is, ahogy azt az én példám is mutatja.

 

Akit a Flórával és Istvánnal készült interjú meggyőzött, hogy jelentkezzen az Építőmérnöki Szakkollégiumba, itt találja a szükséges információkat.