Lézerszkenneres mérések

Elsődleges fülek

A Kossuth-téri mélygarázs és látogatóközpont építésekor a Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék munkatársai lézerszkenneres ellenőrző méréseket végeztek.

A lézerszkennelés a hagyományos geodéziai módszerek hasznos kiegészítője nagyméretű mérnöki létesítmények, szerkezetek felmérésénél, ipari geodéziai feladatoknál.
A mérés célja az elkészült résfal méretellenőrzése volt. A hagyományos geodéziai módszerekkel szemben a lézerszkenner segítségével a látható felületről a szakemberek nagy sűrűségű pontfelhőt gyűjtenek, amely részletes 3D modell előállítását teszi lehetővé. Az utófeldolgozás folyamán a mérési eredményeket kivetítik az előre meghatározott pontokra, és az így kapott eredményeket összehasonlítják a geodéziai módszerekkel (mérőállomással történő felmérés eredményeivel).

A tavaszi árvíz során a munkagödröt vízzel töltötték fel. A méréseiket még a víz előtt elvégezték. A felmérésre kijelölt résfal szakaszok szabadon álltak, ami lézerszkennelés egyik alapfeltétele.
A felmérést a tanszék Faro Focus 3D lézerszkennerével több álláspontból készítették el. Az álláspontok pontfelhőinek összeillesztéséhez jeltárcsákat és illesztőgömböket használtak, amelyek a különböző álláspontokból készült lézerszkennelt állományokban is egyértelműen azonosíthatók voltak. Utolsó lépésben az álláspontokat mérőállomással is bemérték.

A pontfelhő segítségével előállított felszínmodell lehetőséget ad további elemzésekre. A jövőben hasznos kiegészítője lehet a hagyományos geodéziai felmérési módszereknek.