GNSS monitoring rendszer a világrekorder hídon

Elsődleges fülek

Áprilisban üzembe helyeztük a sátoraljaújhelyi világrekorder kábelhídon a tanszéken kifejlesztett GNSS alapú monitoringrendszert.

Monitoring GNSS vevő és mérőállomással mért prizma a validáláshoz

 

A rendszer a hídfőn elhelyezett permanens GNSS állomásból és további 10 GNSS vevőből áll, amelyeket a híd közepére szimmetrikusan helyeztünk el mindkét oldalon. A rendszerrel nem csak a híd lehajlásait, hanem esetleges vízszintes értelmű elmozdulásait is nyomon tudjuk követni a következő hónapokban. A rendszer valós időben, másodperces időbeli felbontással szolgáltat adatot a híd szerkezetének alakváltozásáról. Az adatokat Interneten keresztül valós időben töltjük fel a BME szervereire, így közel 300 km-ről is valós időben láthatjuk a híd minden rezdülését.

A monitoring rendszert sikeresen alkalmaztuk a híd terheléspróbája alatt. A következő hónapokban a Hidak és Szerkezetek Tanszék által telepített további szenzorokkal együtt abban lesz statikus kollégáink segítségére, hogy valós körülmények között végzett mérések alapján tovább pontosíthassák a híd üzemelési paramétereit.