Konferencia a szabadszoftverekről

„A térinformatikai programok elérték azt a minőségi szintet, hogy már nem csak a „Linux guruk” és szoftver fejlesztők számára jelentenek megoldást.”

Az Általános- és Felsőgeodézia Tanszék idén novemberben második alkalommal rendezte meg  „Nyílt forráskódú térinformatika munkaértekezletet.”

Az érdeklődők a nap folyamán a 2013-ban megrendezett azonos témájú konferenciák tapasztalatai, a „szubjektív beszámolók” mellett megismerkedtek a legújabb projektekkel, fejlesztésekkel, valamint a tanszéki számítógép laborban rövid szoftver oktatáson vehettek részt.

Siki Zoltán a rendezvény házigazdája szerint Magyarországon bár egyre többen használnak a munka, az oktatás és a kutatás területein nyílt forráskódú programokat, számuk az európai átlaghoz képest még mindig alacsony. Az oktató a problémát abban látja, hogy a felhasználók „egymástól elszigetelten dolgoznak, nem alakultak ki felhasználói közösségek.”

A konferencia évenkénti megrendezésével a tanszék „ a tapasztalatcseréhez szeretne fórumot biztosítani.” Az eseménynek idén összesen 108 résztvevője volt. A cégek, az állami- és felsőoktatási intézmények dolgozói mellett a diákok is jelentős számban képviseltették magukat.

A képek forrása és a konferencia előadásainak anyaga elérhető a www.agt.bme.hu/gis/workshop2 oldalon.