Mit csinál egy építőmérnök?

 

BME ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR
 
A hat építőmérnöki képzési hely közül a legnagyobb,
és egyetlen, ahol a teljes képzési paletta választható.

 

MIT CSINÁL EGY ÉPÍTŐMÉRNÖK?

 

Az építőmérnököket gyakran összekeverik az építészmérnökökkel. Míg az építészek épületek tervezésével foglalkoznak, addig az építőmérnökök a mindennapi életünkhöz szükséges épített infrastruktúra és különleges szerkezetek megvalósításával foglalkoznak. 

Régen kultúrmérnöknek nevezték őket, 

akik a kulturált, biztonságos és környezetbarát életvitel biztosításához hoznak létre mérnöki létesítményeket.

 

   

 

Otthonainkban természetesnek vesszük, hogy egészséges ivóvíz áll rendelkezésünkre, a szennyvizet pedig összegyűjtjük, és tisztítva engedjük vissza élővizeinkbe. Az ehhez szükséges 

közműhálózatok tervezését, építésének és üzemeltetésének irányítását 

is építőmérnökök végzik.

 

  

 

A XXI. századi ember természetes igénye, hogy szabadon utazhasson szerte a világban. Az ehhez szükséges közlekedési infrastruktúra, utak, vasutak, hidak megvalósításán szintén építőmérnökök ezrei dolgoznak. Önvezető autók? Elektromobilitás? Nagysebességű vasút? Az új technológiák új vagy megújult infrastruktúrát igényelnek.

A közlekedésépítésben jártas építőmérnököknek

meghatározó szerepük lesz a jövő közlekedési módjainak kialakításában,

hogy gyorsabban, kényelmesebben és a környezetet egyre kevésbé terhelő módon érjük el úti célunkat!

 

   

 

Szeretsz vízparton nyaralni? Tavaink és folyóvizeink kiváló kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak. Ugyanakkor az éghajlatváltozás hatására egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek és az ezekből következő aszályos időszakok vagy éppen az árvizek. 

Hazánk felszíni és felszín alatti vízkészleteivel és az ehhez kapcsolódó mérnöki létesítmények tervezésével és megvalósításával

a vízépítő mérnökök foglalkoznak. Árvízvédelmi töltések védik otthonainkat, öntözőcsatornák teszik lehetővé a hatékony mezőgazdasági művelést, vízerőművekkel pedig környezetbarát módon termelhetünk elektromos energiát vagy akár energiatárolóként is felhasználhatjuk ezeket.

 

 

Talán nem annyira közismert, hogy az

ikonikus hidak, a gigantikus  viaduktok, felhőkarcolók, de még az alagutak is mind építőmérnöki tervezőműhelyekből kerültek ki,

ezeknek fenntartása, sőt felújítása is szakképzett mérnököket igényel. Ezeket a létesítményeket gazdaságosan, de a fizika törvényeit betartva kell megvalósítanunk, melyet a

legmodernebb számítógépes modellezés

eszközei segítenek. Ezért egyre hatékonyabb tervezési és méretezési eljárásokat alkotnak a szerkezetépítő mérnökök, és

korszerű és környezetbarát építőanyagokat és építési eljárásokat fejlesztenek

építőmérnökeink. 

 

 

Egyre karcsúbb, mégis kellően szilárd szerkezeteket építünk, ami nem csak esztétikusabb, hanem kevesebb természeti erőforrást igénylő építmények létrehozását teszi lehetővé.

 

 

 

Az építőmérnökök, ezen belül a földmérők/geoinformatikusok azok, akik a létesítmények teljes életciklusát végigkísérik.

Térképeket készítenek,

amelyek a tervek alapjául szolgálnak. Pontos geodéziai méréseikkel irányítják és ellenőrzik az építés folyamatát, hogy a megtervezett geometriának megfelelően épüljenek meg szerkezeteink.

Modern 3D technológiákkal mérik fel környezetünket és a kiterjesztett és a virtuális valóság eszközeit

is használják létesítményeink digitális ikreinek előállítása és megjelenítése során.

 

   

 

MIÉRT JELENTKEZZ A BME-RE?

 

A BME hazánk és Európa első polgári mérnökképző intézete, amelyen egyetemi szinten oktatták a műszaki tudományokat. Az Építőmérnöki Kar az Egyetem alapító kara, így már

240 éves múltra tekint vissza.

Az Építőmérnöki Karon (BME ÉMK) – hazánkban egyedüliként – az építőmérnöki szak teljes spektrumán folyik képzés. Összesen 11 specializáción, a teljesség igénye nélkül a geodézia és térinformatika világától, az út- és vasútépítésen, vízmérnökin, vízi közmű és környezetmérnökin át, akár a geotechnikai, magasépítési vagy éppen a híd- és műtárgy specializációk közül is választhatsz szűkebb szakterületet. Ráadásul nem kell rögtön döntened! A 1,5 éves alapozó képzésen megismerkedhetsz az egyes szakterületekkel és ezt követően kiválaszthatod, hogy melyik terület is érdekel igazán.

A BME-n nemzetközi szinten is elismert minőségű építőmérnök képzésen vehetsz részt. Hazánkban egyedülálló módon a BME ÉMK a QS nemzetközi rangsor alapján 2021-ben is

a legjobb 200 építőmérnök képzőhely között van a világon.

Így nemzetközi szinten is versenyképes tudást kaphatsz a BME falai között.

A 2020-as Oktatási Hivatal által végzett felmérések szerint

a BME-n végzettek kezdőfizetése a legmagasabb

az építőmérnök alapszakot végzettek közül, átlagosan ez 438eFt-ot jelent, ami iparági visszajelzések alapján az utóbbi években is jelentősen emelkedett.

 

 

A BME kampusza

Budapest központjában

található, az építőmérnök hallgatók órái a Duna partján található, gyönyörű központi épületben vannak. A fővárosban a tanulás mellett számtalan lehetőséged nyílik a szórakozásra is. Vidéki hallgatóinknak kollégiumi elhelyezési lehetőséget biztosítunk.

Az Építőmérnöki Kar különféle juttatásokkal is támogatja hallgatóit. Az #epito250 ösztöndíjprogram akár

havi 50.000 Ft extra támogatást nyújt

a tanulmányi és szociális ösztöndíjakon felül. Az első időszakban a felvételi pontszámod alapján osztjuk ki az ösztöndíjat, de pár hónappal később már az egyetemen nyújtott teljesítményed alapján bíráljuk el az ösztöndíjat. Így már az első hónapokban is ösztöndíjas lehetsz!

A BME ÉMK oktatóinak átlag életkora mindössze 47 év. Ez egyrészről biztosítja, hogy tapasztalt oktatóktól tanulhatsz, hiszen átlagosan több mint 20 év mérnöki tapasztalattal oktatnak kollégáink. Ráadásul oktatóink több mint 95%-a tudományos fokozattal rendelkezik. Másrészről a 47 éves átlagéletkor nincs nagyon messze a hallgatóink életkorától, így egy

nyitott, fiatal oktatói csapattal dolgozhatsz együtt a következő években!

 

 

HA MÉG MINDIG NEM GYŐZTÜNK MEG, ITT VAN 8 JÓ OK, HOGY JELENTKEZZ!

 

1. Mert olyat fogsz tervezni, hogy mindenki lehidal Tőled. 2. Mert egy sor olyan eszközt tudsz majd használni, amit más nem ismer.
3. Mert lakhatóbbá és az emberek számára élhetőbbé teheted a környezetedet. 4. Mert a munkád során közeli kapcsolatba kerülhetsz a természettel.
5. Mert Te leszel az, aki az épületek stabilitását vizsgálja majd. 6. Mert az itt szerzett tudást külföldön is hasznosíthatod.
7. Mert nemcsak az íróasztal mögül, hanem a terepen is dolgozhatsz. 8. Mert amit terveztél, évszázadokon át megmarad.

 

10 jó ok, hogy jelenkezz a BME Építőmérnöki Karára VIDEÓN is.

 

wink ...és a végére egy kis JÁTÉK: ÉPÍTŐ VAGY ÉPÍTÉSZMÉRNÖK LEGYEK? wink