Az eredményesség kulcsa a fejlett hidroinformatikai eszközök

Elsődleges fülek

Az Európai Unió „Az egész életen át tartó tanulás” programjának megvalósításában kiemelt szerepet vállalt az Építőmérnöki Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke.

A rendezvénysorozat a „Tudásközpontok kifejlesztése az élethosszig tartó tanuláshoz árvíz kockázatkezelési szakemberek és döntéshozók bevonásával és fejlett hidroinformatikai eszközök segítségével” címet kapta.

A projekt nem titkolt célkitűzése: a tervezők és a modellezők megalapozott szaktudással válasszák ki és működtessék az eredményességet biztosító eszközöket, valamint az árvízi kockázatkezelés irányítói új ismereteik birtokában merjenek támaszkodni a korszerű hidroinformatikai eljárásokra.

A hazai vízgazdálkodás szereplői előadások és tanfolyamok segítségével sajátítják el a fejlett modellezési módszerek használatát.
 

A két éves projekt szeptemberi fordulóját az ország négy nagyvárosában (Győr, Budapest, Debrecen, Pécs) rendezték meg. A résztvevő szakemberek megismerkedtek az árvízi és vízminőségi elemzések  numerikus folyómodellezés alapjaival, hazai alkalmazási lehetőségeivel.

A program megvalósításában a BME együttműködő partnerei a DHI Prága, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG), Nemzeti Környezetügyi Intézet Közép-Duna-völgyi Kirendeltsége.

Az elméleti hátteret kiegészítő gyakorlati kurzusok házigazdája novemberben a Műegyetem lesz.