12 tanács házi feladatokhoz, prezentációkhoz

Elsődleges fülek

Nem tudod, hogyan fogj hozzá a diplomamunkád megírásnak? Előadást kell tartanod, de fogalmad sincs, mit mondj? Adunk néhány tippet, amiket némi kreativitással szóbeli vizsgáknál is jól lehet hasznosítani.

Összegyűjtöttünk 12 hasznos tanácsot, hogy megkönnyítsük azoknak a hallgatóknak a dolgát, akik gyakran ülnek üres papír vagy villogó kurzor fölött – tanácstalanul.

 

Hogyan fogj hozzá egy diplomamunkához?

  1. Kezdd irodalomkutatással. Ez egyszerűen megfogalmazva azt jelenti, nézd meg, más hogyan csinálta. Ha találtál megfelelő forrásokat és példákat, ügyelj rá, hogy vagy idézd szabályosan vagy foglald össze a saját esszéd kontextusában a talált információkat. Az oktatók ugyanis gyakran egy-egy gyanús mondatot egyszerűen bemásolnak a google-ba, hátha lopott gondolatról van szó. Nem szép így lebukni… Ha megvannak a fontos olvasmányok, készíts belőlük olvasmánynaplót: mi a forrás (könyv adatai, link), miről szól a teljes szöveg, miről a számodra fontos rész. Ezt később letisztázva csatolhatod a diplomamunkádhoz.
  2. Folytasd gondolkodással! Szedj össze minden infót, képletet, ábrát, amit tudsz, rendszerezd a jegyzeteidet, papírjaidat. A felkészülés nemcsak praktikus, de a ráhangolódásban is segít.
  3. Készíts vázlatot. Írj össze mindent, ami hasznosnak tűnik. Nem baj, ha az elsőre egy káosznak tűnik, sőt, az sem, ha több a papíron a fa, autó vagy geometrikus minta, mint a hasznos tartalom.
  4. Sose felejtsd el a konklúziót! A matematikai számításoknál az eredmény, az esszéknél pedig a tárgyalás vége csábító, hogy letegyük tollat/klaviatúrát, pedig nem kellene. A konklúziót sok helyen szövegesen várják, akkor is, ha a feladat maga egy sor számítás megoldása volt. Az esszék esetében pedig mindenképpen össze kell foglalni és megadni a választ a tárgyalásban felvetett problémákra.
  5. Tarts szünetet! Ugyanazt a témát körüljárni órákon keresztül nemcsak fárasztó, de egy idő után nyomasztó is lesz. Ezen egy séta a levegőn vagy egy beszélgetés segíthet. A szünetet érdemes belekalkulálni a házival töltött időbe, ugyanis egy kis felfrissülés csak javít a teljesítményen, így lehet, hogy később készülsz el, de nagyobb lesz az esélyed a kettesre. Vagy a négyesre.
  6. Ellenőrzés, ellenőrzés és ellenőrzés! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden adatot, számítást, idézetet, forrást legalább háromszor ellenőrizni kell. Elég kellemetlen, ha végigszámoltál valamit, majd kiderül, hogy az első számításnál elírtál valamit. Vagy ha elolvastál egy könyvet, de rosszul hivatkozod az esszédben. Szóval mindent kétszer kell átnézni.

+ 1: Kell a visszajelzés! Mindenképpen kérj meg valakit, hogy nézze át a munkádat, mielőtt elküldöd a konzulensednek. A számolásokat vagy az elírásokat, esetleg azt, hogy mennyire izgalmas.

 

Mire figyelj, ha prezentációt kell tartanod?

  1. A PowerPoint nem szövegszerkesztő! Egy dián nem az a lényeg, hogy annyi információt közöljünk rajta, amennyi csak elfér, hanem az, hogy gondolkodásra késztesse a közönséget. Ez azt jelenti, hogy nem kell teljes mondatokat írni. Az egyszerű kifejezések remekül működnek.
  2. A közönség legnagyobb része valószínűleg tud olvasni. Tehát nem kell felolvasni, ami a dián áll. A prezentációnak el kell magyaráznia a diákon túlmutató dolgokat az embereknek.
  3. Egy kép felér ezer szóval, esetleg még többel. Az emberek sokkal érdekesebbnek és sokkal informatívabbnak fogják találni, mint egy hosszú felsorolást. (Különösen mókás ezt egy felsorolás egyik pontjaként állítani.)
  4. A felsorolás rossz, a történet jó. Nincs olyan szabály, hogy minden, amit elmondasz, szorosan illeszkedjen a kivetített ponthoz. Gondoljunk át, mi magunk is azt élvezzük a legjobban, amikor a tanár az anyaghoz kapcsolódóan az életből merített történetekkel illusztrálta a pontokat.
  5. A PowerPoint háromablakos beállítása nagy segítség a bemutatók elkészítéséhez, de a célja nem csak ez. Ha az [F5] gombot nyomjuk, a PowerPoint az első diától indul el. Ha kiválasztjuk azt a diát, amellyel kezdeni akarunk, nyomjunk [Shift] [F5]-öt, és a diavetítés az aktuális diától fog elindulni.
  6. Ne okozz fájdalmat a közönségnek! Ha a hallgatóság szeme kifut a fekete-fehér diáktól a sötét teremben, valószínűleg sokkal kevésbé lesz informatív a bemutató. A 12 pontos betűméret helytelen. Nem olvasható, kivéve annak, aki éppen a dia előtt ül. Használj inkább 18-as méretet.

+ 1: Itt is fontos a próbaprezentáció, ha nagyon nincs közönséged, akkor akár csak magadnak is mondd el egyszer egyben. Egyrészt így le tudod mérni a hosszát (kellemetlen, ha 15 perces prezentációt kérnek, te pedig 6 perc alatt végigmentél mindenen), másrészt, ha valaki meghallgatja, adhat néhány hasznos tanácsot, nézői szemszögből.

 

Mindenkinek sok sikert kívánunk a vizsgaidőszakhoz és diplomamunkához. Reméljük, segítettünk egy kicsit.

 

A cikk összeállításában segített Czap Zoltán.

Felhasznált forrás: http://www.lifehack.org/426326/write-my-essay-the-best-advice-to-write-a-college-paper, Umberto Eco: Hogyan írjunk szakdolgozatot?