LEGYÉL TE IS ÉPÍTŐS!

Elsődleges fülek

Budapest csodálatos városképéhez kedvező földrajzi adottságai is hozzájárulnak, amelyek kiemelése és a városi környezet formálása összehangolt tervezési és építési munka eredménye.

Kultúrmérnökök és építészek százai alakították ilyenné a várost.

Kik azok a kultúrmérnökök? Ezzel a szóval ma már ritkábban találkozunk. Fontos tevékenységüket az építőmérnökök vették át. Ők azok a szakemberek, akik a természet erőforrásait az emberiség kedvére és hasznára fordítják. Egy élhetőbb és gazdaságosan üzemeltethető épített környezetért dolgoznak, miközben fokozottan ügyelnek a természetes környezet megóvására is.

Egyetemünk Budapest szívében található. Campusunk a budai oldalon sok épülettel hosszan nyúlik el. Ablakaiból kitekintve számos érdekes és értékes építmény látható, amelyek megszületésében az építőmérnökök kiemelt szerepet játszottak. Csak néhány példát említve: Budapest egyik legújabb kulturális és közösségi épülete  – a Közraktárak átépítésével született – Bálna; kicsit messzebbre tekintve a Milleniumi Központ korszerű és látványos irodaépületei; a Lágymányosi terület új MTA kutatóközpontja; és egészen közel a főépülethez az új metróvonal Gellért téri felszíni létesítményei.

MTA-TTK épülete

Az építőmérnöki tevékenység bemutatására ez a „körkép” természetesen nem elég. A végső produktum számtalan előkészítő és háttérmunkát igényel, legyen szó statikai és műszaki tervezésről, az építkezéssel járó környezetterhelés vizsgálatáról és annak minimális értékére csökkentő módszereinek kidolgozásáról, talajfeltárásról, csatorna- és vízvezetéképítésről, építőanyag-kutatásról és minősítésről, geodéziai felmérésről, közlekedésépítésről, vagy éppen az új épületek érdekében elbontott régi épületek anyagának újrahasznosításáról, amelyek mind-mind mérnöki gondolkodást, mérnöki precizitást igénylő feladatok.

A sok tevékenységből csak néhányra vetül nagyobb figyelem, pedig ezek összessége biztosítja azt, hogy épített környezetünkben jól érezzük magunkat. Nem csak Budapesten, hanem bármely más településen is.
A BME Építőmérnöki Karának oktatói és hallgatói 2013 őszén 21 budapesti és vidéki középiskolába látogattak el, hogy a pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak bemutassák a szakma eredményeit és szépségeit. Közel 700 diáknak tartottak tájékoztatót, de januárban további iskolák várják kollégáinkat, több helyen éppen a pályaválasztási napon.


Látogatás a Szerkezetvizsgáló Laboratóriumban

Oktatóink és felsőbb éves hallgatóink örömmel fogadnak az egyetem épületében is csoportokat. Az elmúlt félévben több mint száz fiatal volt programjaink résztvevője. A kötetlen beszélgetések során a diákok az őket legjobban érdeklő kérdésekre kaphattak választ, és egyetemi előadásokra is beülhettek. A középiskolás csoportok Hidak és Szerkezetek Tanszék Szerkezetvizsgáló laboratóriumában tartószerkezeti elemek kihajlását, kifordulását, csavarkapcsolatok tönkremenetelét szemléltető kísérleteket láttak, a Fotogrammetria Tanszék számítógépes termében a lézerszkennelés technológiájával ismerkedtek meg, a Vízépítési laboratóriumban a szakemberek munkájához nélkülözhetetlen eszközöket és gépeket bemutató tájékoztatón vettek részt.

Az Építőanyag és Mérnökgeológia Tanszéken megtekintették a 2013-as Betonkenu Kupa győztes hajóját. A tanszék laboratóriumában többféle adalékkal készült beton próbatestet foghattak kézbe, majd egy nagyszilárdságú betonból készült próbatest törését is megnézték. A kőzetfizikai részlegben számtalan kőzet  tanulmányozására nyílt lehetőség.

Középiskolások csoportja az Építőmérnöki Karon

Kar oktatói előzetes egyeztetést követően szakmai kíséretet biztosítanak Budapest épületeinek, létesítményeinek bejárásához. A látogatások felhívják a figyelmet a sokszor egyedi műszaki megoldásokra és lehetőséget adnak arra, hogy a diákok különleges, mások elől elzárt területekre is bejutva többet lássanak, többet ismerjenek meg a létesítményből, mint egy „átlagos” járókelő. A kezdeményezés kapcsán novemberben 30 középiskolás és 3 tanárkolléga nyert betekintést az egyik legforgalmasabb hidunk, az Erzsébet híd szerkezeti megoldásainak részleteibe.


Az Erzsébet hídban

Minden középiskolás előtt nyitva áll a lehetőség, hogy meglátogasson minket. Néhány órát nálunk tölthet az osztály vagy a csoport, csak jelezni kell a szándékot.

Célunk, hogy minél több fiatallal ismertessük meg az építőmérnöki szakmát, amely a nagy tisztelettel övezett kultúrmérnöki pályát folytatva napjaink kihívásaihoz alkalmazkodva már többféle ágazatot és szakirányt ölel fel.    
Egyetemünk oktatói közül többen vállalkoznak arra, hogy az érdeklődőknek bemutassák az építőmérnöki képzést, és néhány kész létesítményt.

Képzésünkről és az egyetemi életről további információk olvashatók a honlap középiskolásoknak menüpontjában és a közösségi oldalon.

Várjuk az érdeklődő középiskolás diákok és tanáraik jelentkezését!

- Dr. Baráti Ilona -
 

Fotó: Philip János