MSc dilemma, avagy szívesen tanulnál külföldön, de félsz belevágni?

Elsődleges fülek

Cikksorozatunkban olyan hallgatókról olvashattok, akik az Építőmérnöki Karon megszerzett alapdiploma után a világ különböző pontjain folytatták tanulmányaikat.

Nagy Gergely MSc tanulmányait a bécsi Műszaki Egyetemen kezdte meg, de alig fél év után hazaköltözött. Jelenleg a BME Építőmérnöki Kar Tartószerkezet- és geotechnika-mérnöki szakirányán tanul. A hallgatót kint szerzett tapasztalatairól és a döntésének okairól kérdeztük.
 

Miért a bécsi Műszaki Egyetemet választottad?

Nyolc évig tanultam németül, középfokú ÖSD  B1-es Zertifikat Deutsch nyelvvizsgám volt. Először Németországon gondolkoztam, végül a távolság miatt választottam a bécsi egyetemet.
 

Milyen felvételi kritériumok voltak?

Négyes átlaggal jelentkeztem, de volt olyan csoporttársam, akit már hármas diplomával is felvettek.
Külföldi tanulmányaimba magabiztos nyelvtudással akartam belekezdeni, ezért a BSc után fél évig nyelviskolába jártam. Az egyetem végül nem fogadta el a Zertifikat Deutsch nyelvvizsgámat. Nyelvtudásomat egy olyan elbeszélgetésen kellett bizonyítanom, ahova a semmilyen nyelvvizsgával nem rendelkező jelentkezőket is behívták. Szerintem bárkit felvettek, aki magabiztos volt, és a germanisztika szakos tanárral öt percig folyamatosan tudott beszélgetni.
 

Miből finanszíroztad magad?

A műegyetemi alapképzés alatt döntöttem el, hogy a mesterképzést német nyelvterületen szeretném elvégezni. Nyaranta egy kivitelező cégnél dolgoztam. A fizetésemet tudatosan félre tettem, de végül a bécsi tanulmányaimat a családom finanszírozta.

Miért döntöttél úgy, hogy fél év után hazaköltözöl és az MSc képzést a Műegyetemen kezded
újra?

Nem azt kaptam a bécsi egyetemen, mint amire számítottam. Többektől hallottam, hogy kint kevesebbet kell tanulni, de gondoltam, biztos részletesebben veszik az egyes anyagrészeket. A valóság az volt, hogy a BME Építőmérnöki Karával összehasonlítva kevesebb anyagot vettünk és azokat sem elég részletesen. Az egyetem egyáltalán nem kötött le, azt éreztem, hogy nem vagyok rákényszerítve a tanulásra.

Automatikusan visszavettek a Műegyetemre?

A BME-n végzett diákok csak akkor nyernek automatikus felvételt, ha a BSc záróvizsga után egy éven belül jelentkeznek. Én sajnos erről lecsúsztam, ezért a korábbi tanulmányaimból írásbeli vizsgát kellett tennem.

Mit szóltak a barátaid, a volt évfolyamtársaid a döntésedhez?

Szerintem mindenki azt érzi rosszabbnak, amiben él, főleg ha a másik külföldön van. Az itthoni barátaim a számukra haszontalannak tűnő tantárgyaktól szenvedtek, ezért próbáltak lebeszélni, hogy hazaköltözzem. Nem értették, hogy nekem miért baj az, hogy kevesebbet kell tanulni.

Tapasztalatok tükrében kimennél újra külföldre?

A bécsi félév pozitívuma, hogy megváltoztatta az értékrendemet, de a kísérletezésből elég volt. Most már tudom, hogy a mesterképzés után a hibák ellenére is itthon, Magyarországon szeretnék elhelyezkedni. Külföldön csak átmenetileg vállalnék munkát.

Mennyivel került többe a bécsi élet a Budapestinél?

Jelenleg otthon lakom, ezért nem tudom, hogy mennyibe kerül az albérlet vagy a kollégium Budapesten. Bécsben a megélhetéshez havi 450 euróra volt szükségem, amiből 280 euró csak a kollégium volt. Szerintem kint diákként felejtsd el, hogy a kocsmában iszol egy sört, mert minimum 3-4 eurót elkérnek. Egyedül a közlekedés számít olcsónak. A diákbérlet 15 euró/hó, ami kb. annyi, mint Budapesten. A két város közelsége miatt a hazautazás sem jelent gondot, 26 év alatt a busz retúrjegy 4900 Ft-ba kerül.

Döntésed hátterében szerepelt a honvágy, a család, a barátok?

A távolság és a kedvező útiköltség miatt minden második hétvégére haza tudtam jönni. Nem bulizni, hanem tanulni mentem ki. Ha az egyetem jó lett volna, ha megkaptam volna azt amire számítottam, akkor nem jövök haza.

Mit tanácsolnál  egy most végzős BSc hallgatónak?

Ha gondolkozol azon, hogy kimenj és a lehetőséged is megvan rá, akkor mindenféleképp próbáld meg. Szerintem egy lehetőséget sem szabad elhalasztani. Saját példám mutatja, hogy bármikor vissza lehet jönni.

Fotó: Szántai György