„A fenntartható tervezést a nagy tartósságú szerkezetek építése szolgálja”

Elsődleges fülek

Interjú a Pro Progressio Alapítvány Építőmérnöki Kar Diplomaterv ösztöndíjasával.

Patyi Noémi diplomamunkájában új típusú, a tartósság és a használati élettartam fokozásában kiemelt szerepet játszó cement kiegészítő anyagokat tartalmazó habarcsokat vizsgált. „A nagy tartósság elérése a betonszerkezeteknél hangsúlyozottan fontos, hiszen túlnyomó részük vasbeton. A cementgyártás azonban környezetterhelő folyamat, ezért a legújabb fejlesztések olyan építőanyagok előállítását célozzák meg, amelyekkel csökkenthető a környezetszennyezés és az ökológiai lábnyom. A cement például bizonyos mennyiségben helyettesíthető az ipari melléktermékként keletkező cement kiegészítő anyagokkal is, amelyek egyúttal a cementgyártásból származó CO2 szennyezés csökkentésére is alkalmasak” – hangsúlyozza a fiatal építőmérnök, aki az Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék építőanyag vizsgáló laboratóriumában metakaolinnal és szilikaporral kísérletezett.

„A diplomamunkám egy nagyobb projekt, pontosabban egy doktori téma szerves része volt, ezért a vizsgálataim elsősorban a cement kiegészítő anyagok gyakorlati felhasználására irányultak. A friss habarcs tulajdonságait (terülésmérés) és megszilárdult habarcs tulajdonságait (hajlító-húzó- és nyomószilárdság, vízfelvétel, látszólagos porozitás, testsűrűség, kloridion behatolás és savas közeg hatására bekövetkező tömegváltozás) teszteltem” – tudtuk meg. „Elsődleges tapasztalat, hogy alkalmazásuk eredményes volt, de elengedhetetlen a további kutatások elvégzése eltérő vizsgálati körülmények között is” – hangsúlyozta Noémi, aki már az egyetemi tanulmányai alatt elhatározta, hogy diplomamunkáját az Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszéken szeretné elkészíteni.

„A témaválasztásban segítségemre volt Dr. Borosnyói Adorján egyetemi docens, aki beválasztott a tanszéki doktori témához szervesen kapcsolódó kutatási projektbe” – magyarázta. „A dolgozatom elkészítése két félévnyi időt ölelt fel. A szakirodalomi kutatásokat és a laboratóriumi munkát már őszi félévben megkezdtem, magát a dolgozatomat a tavaszi félévben készítettem el” – hangsúlyozta az építőmérnök, aki szerint ennyi idő szükséges volt, hiszen „a próbatesteket különböző, 28, 56 és 90 napos szilárdsági korokban vizsgáltam, és ehhez egy félév kevés lett volna.”

„Diplomamunkám készítése alatt rengeteg támogatást és szakmai segítséget kaptam témavezetőimtől Dr. Borosnyói Adorjántól és Dr. Kopecskó Katalintól, az Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék egyetemi docenseitől. Külön ki szeretném emelni konzulensem, Mlinárik Lilla doktoranduszt (Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék), aki a laboratóriumi vizsgálataimkor nyújtott kiemelkedően sok segítségét” – mondott köszönetet a Pro Progressio Alapítvány díjazottja.

Patyi Noémi számára az ösztöndíj elnyerése elismerés volt. „Bizonyította, hogy a témámnak helye van az új, innovatív ötletek között. Az elért eredmények és tapasztalatok alapján folytatni szeretném kutatásaimat, ezért az ösztöndíjat is a szükséges vizsgálatok finanszírozására fordítom” – jelentette ki Noémi, aki az egyetemi tanulmányok befejezése után „szerencsére” könnyen elhelyezkedett. „Jelenleg egy tégla, kő és vakolt, díszített homlokzatok felújításával, tisztításával foglalkozó cégnél dolgozom műszaki előkészítőként. A kutatási projekt keretein belül pedig lehetőséget kaptam, hogy a szabadidőmben kiegészítő kísérleteket végezzek a tanszéki laboratóriumban. Így a mérési adatok feldolgozásával és kiértékelésével tudok hozzájárulni a munka előrehaladásához” – magyarázta. „A későbbiekben, amennyiben erre lehetőséget biztosítanak, nem tartom kizártnak, hogy doktoranduszként vegyek részt a kutatásban” – jelentette ki a távlati tervek kapcsán az Építőmérnöki Kar ösztöndíjasa.

Fotó: Patyi Noémi