Várostervezési Napok 2017

Elsődleges fülek

A Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Kör-Vas-Út tagozata és a Közlekedésmérnöki Szakkollégium idén 8. alkalommal rendezi meg a Várostervezési Napok műhelyversenyt.

A VTN egy négynapos, komplex és kreatív verseny, melynek keretében építőmérnök-, közlekedésmérnök-, építészmérnök- és tájépítész-hallgatók kis csoportokban gondolják újra Budapest valamely városrészét/közterét közlekedési, építészeti és fenntarthatósági szempontból.

A szervezők célja, hogy elősegítsék a hallgatók szakmai fejlődését, ebben nyújt segítséget ez a hiánypótló, egyetemi tananyagot jól kiegészítő program. Az első VTN-t 2008 őszén rendezték, az alapötletet a MEPS (Middle European Planning Seminar) adta, amelyet 2017-ben már 28. alkalommal rendeztek meg. Ez egy olyan nemzetközi tervezési gyakorlat, ahol magyar, cseh és osztrák hallgatók közösen oldanak meg különböző városi közlekedéssel kapcsolatos problémákat.

A VTN legfontosabb jellemzője, hogy a különböző szakokról érkezett versenyzőknek együtt kell működniük a feladatok megoldásában. Így a hallgatóknak megismerhetik azokat a társtudományokat, amelyek képviselőivel majd később is együtt kell dolgozniuk. Rendkívül fontosnak tartják, hogy az építő-, építész- és közlekedésmérnök hallgatók egyaránt a várossal, mint komplex egységgel foglalkoznak, de mindegyikük más aspektusból, a saját szakmai ismereteivel teszi ezt. Egy jól működő város/városrész/közterület létrehozásához szükséges egymás szempontrendszerének megismerése, megértése és tiszteletben tartása.

A négynapos műhelygyakorlat során a versenyzőknek bemutatják a tervezési területet, azok ismert problémáit, a lakók és fenntartók igényeit és a fejlesztési terveket. Ezek és a biztosított alapadatok (statisztikák, rendezési tervek, alaptérképek, geodézia stb.) alapján a hallgatóknak fel kell tárniuk a terület adottságait, a problémákra és igényekre innovatív és előremutató választ adva. Ebben az összes érintett szakterület képviselői – egyetemi oktatók és elismert tervező-mérnökök – is segítik a csapatokat, folyamatos konzultációslehetőséget biztosítva. A verseny végén minden csapatnak be kell mutatnia a terveit, ez alapján dönt egy szakmai zsűri, és választja ki a sorrendet.

Az idei Várostervezési Napokat március 3—6. között (BME 4. oktatási hét) a Baross Gábor Kollégiumban tartják meg.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. március 1. 23:59

Bővebb információkat az esemény honlapján és Facebook oldalán találhattok.