Dunai László Széchenyi-díjat kapott

Elsődleges fülek

Dunai László, karunk dékánja tudományos és szakmai munkájának elismeréséért Széchenyi-díjban részesült! Dunai László 2008 óta az MTA doktora, 2016 óta az MTA levelező tagja, fő kutatási területe az acél és acél-beton (öszvér) híd- és épület tartószerkezetek fejlesztése, méretezése és tervezése.
 
Munkásságában a tudományos kutatás és a mérnöki alkotó tevékenység azonos súllyal van jelen. Meghatározó szerepet tölt be azoknak az acélszerkezeti méretezési módszereknek a fejlesztésében és tudományos megalapozásában, amelyek nélkülözhetetlenek a gazdaságos szerkezeti tervezésben. Magyarországon az ő nevéhez fűződik az innovatív, numerikus modell alapú méretezési eljárások széles körben való elterjesztése, építőmérnöki tervezési gyakorlatban való szabványos alkalmazása.  Jelenleg elnöke az európai új generációs Eurocode szabványsorozat egyik új, digitalizációs módszertan alapú méretezési eljárásokat tartalmazó kötetének fejlesztésén dolgozó nemzetközi szakbizottságnak. Vezetésével egy forradalmian új, számítógépes szimulációra épített méretezési szabvány alapjait és előírásait dolgozzák ki.
 
Az élő, ipari feladatokhoz kapcsolódó kutatásait doktoranduszaival és az általa létrehozott kutatói műhellyel végzi, tanítványai közül eddig 16-an szereztek PhD címet; többen a Műegyetem tanszékeinek, magas beosztású oktatói/kutatói. 
Tanszéki oktatói és kari vezetői tevékenységének fő motivációja az oktatás – kutatás – mérnöki gyakorlat lánc megvalósítása. Vezetésével tartalmi és oktatásszervezési szempontból is megújult a Műegyetem építőmérnöki alap- és mesterképzése. Kiváló előadó, hallgatói OHV-szavazataikkal rendszeresen a Kar legjobb oktatói közé sorolják. 
 
A Kar elismertségét is növelő Széchenyi-díj odaítéléséért szívből gratulálunk, pályáján további szakmai és oktatói sikereket kívánunk!