Középiskolai Tanári Díj

Átadták a Pécsi Eszter Középiskolai Tanári Díjat

 

Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett, jelentős pénzjutalommal járó tanári díjat alapított a BME mellett működő Pro Progressio alapítvány.

 

Az alapítvány közel 15 éve részesít elismerésben olyan kiemelkedő középiskolai tanárokat, akik a műszaki és természettudományi pályákra eredményesen készítik fel a diákjaikat úgy, hogy azok magasabb szintről indulhassanak a diplomához vezető úton. A 2022-ben először kiadandó Pécsi Eszter Középiskolai Tanári Díjat elnyerő pedagógusok diákjai emelt szinten érettségiznek, hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyeken vesznek részt, szerepelnek eredményesen. Az elismerésben részesülő pedagógusok aktív tananyagfejlesztők, közösségépítők, új ismeretek és módszerek fejlesztői és terjesztői.

 

Az alapítvány ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására, példaképül állítva számukra Pécsi Eszter életútját, illetve elismerésben részesíti azokat a kiemelkedő középiskolai tanárokat, akiknek meghatározó szerepük van tanítványaik pályaválasztásában és egyetemi tanulmányokra történő felkészítésében.

 

A díj névadója, Pécsi Eszter 1915-1918 között a berlin-charlottenburgi Technische Hochschule hallgatója volt, de tanulmányait már a Műegyetemen fejezte be.

Mérnöki oklevelét, mely a jelenlegi építőmérnöki oklevélnek felel meg, 1920. március 8-án, a nők közül elsőként vette át. A diplomaátvétel 100 éves évfordulója alkalmából termet neveztek el róla a BME Központi épületében.

 

Szorgalom, bátorság, együttműködés és humor jellemezte az első magyar mérnöknő, Pécsi Eszter életét, aki statikusként az első fővárosi vasbeton épület tervezője, önálló mérnöki iroda első női alapítója volt. 1958-ban külföldre távozott. 1965-ben elnyerte „Az év legjobb statikusa” címet azért a különleges alapozási módszerért, amelyet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez fejlesztett ki.

 

Életútjának összefoglalója elérhető ITT.

 

 

 

 

 

 

 

A 2022-es év díjazottjai:

 • Csanády Gáborné (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest)
 • Dobos Sándor (Fazekas Mihály Gimnázium és Gyakorló Általános Iskola, Budapest)
 • Fürjes János (Győri SzC Hild József Építőipari Technikum)
 • Hajdara Botond (Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest)
 • Juhász Attila (Miskolci Herman Ottó Gimnázium)
 • Kalydi György (Győri SzC Baksa Kálmán Gimnázium)
 • Király Sándor (Neumann János Gimnázium, Eger)
 • Péter Csaba (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
 • Tassy Gergely (Veres Péter Gimnázium, Budapest)
 • Tóth Mariann (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium)
 • Zsigó Zsolt (Nyíregyházi SzC Bánki Donát Műszaki Technikum)

 

Csoportkép a díjazottakról. Fotó: Pálos László. 

 

Az Építőmérnöki Kar oktatói ezúton fejezik ki köszönetüket középiskolákban tanító kollégáiknak a természettudományos tárgyak népszerűsítésében, valamint az egyetemi tanulmányokra történő felkészítésben végzett áldozatos munkájukért, és szívből gratulálnak a díjazottaknak!