ICEC 2023

Elsődleges fülek

Nemzetközi verseny

 
 
Időpont: 2023. Március 13-14. 
Szervezés: IACES LC Budapest(ZIE) 
Főszervező: Szabó Bence és Tóth Milán 
Összes résztvevő: 21 
Ebből szakkollégista: 4 
Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 
Forrás: Buildea Project Management Kft, alapítvány, önköltség
 
AZ ESEMÉNY RÖVID ISMERTETÉSE
 
Az ICEC egy az IACES által szervezett verseny építőmérnököknek, amit évente egyszer tartanak meg mindig más LC (Local Committee, jelen esetben a ZIE) szervezésében. A döntő idén Portóban lesz, ide minden LC delegálhat egy csapatot, a csapat kiválasztásához helyi fordulókat kell tartani, a szervezet által jóváhagyott szabályok alapján. Mivel a döntő nyelve angol így a helyi esemény is angol nyelven zajlott.
 
 
A VERSENY
 
A versenyt két délután tartottuk meg, hogy minél többen ráérjenek. A versenyre végül 7 csapat jelentkezett, sajnálatos módon egyetlen külföldi hallgatókból álló csapat sem jelentkezett. Nagyon örültünk, hogy az előző évekhez képest ennyivel többen jelentkeztek. Volt olyan pont is, amikor 10 csapattal álltunk, de sajnos egyéb dolgok miatt visszamondták a nevezést. Az első nap két versenyszámot tartottunk meg. Mivel a 7 csapat 21 versenyzőt jelentett, így az első két feladatot egyszerre kellett lebonyolítottuk, hogy elférjünk az adott helyeken. A csapatok 2 csoportra lettek osztva, az egyik csoportba 3, míg a másik csoportba 4 csapat került. Míg az egyik csoport az egyik feladatot végezte, addig a másik csoport a másikat igyekezett a lehető legjobban teljesíteni. Mikor letelt az adott feladatokra rendelkezésre álló idő, akkor pedig cserélt a két csoport.
 
Az első feladata az volt a csapatoknak, hogy 3 db 7*7*25 cm-es beton hasábot kellett előállítaniuk. Mindezt úgy kellett megtenniük, hogy az eléjük kihelyezett alapanyagokból válogathattak csak. A feladat komplexitása az volt, hogy a lehető legnagyobb hajlító-feszültséget kellett elérniük a csapatoknak úgy, hogy közben a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozzanak. A helyes hajlító-feszültség megtippelésével bónuszpontokat lehetett szerezni. A próbatestek másnap kerültek eltörésre, abban a sorrendben, ahogy elkészültek, hogy mindenki hasábjai ugyanannyi ideig tudjanak kötni.
 
Ezzel párhuzamosan a másik feladat egy fa kapcsolat elkészítése volt. A versenyzőknek rendelkezésükre állt 1 db 10*10*40 cm-es és 2 db 5*10*40 cm-es fahasáb illetve, csavarok, szegek és szeglemezek. A feladat pikantériája az volt, hogy nem a lehető legerősebb kapcsolatot kellett megtervezni és előállítani, hanem az volt a cél, hogy 20 kN-os nyomó erőhöz minél közelebb legyen a kapcsolat teherbírása. A feladat teljesítéséhez rendelkezésükre állt még a versenyzőknek az összes szükséges munkaeszköz, mint például: kalapács, csavarbehajtó, fúrógép… A munkaidő lejárta után a kapcsolatokat rögtön le is terheltük és a csapatok egyből megtudhatták eredményeiket. Nagyon szorosan alakult a verseny, mivel az első 5 helyezett a feladaton belül rendkívül közel végzett egymáshoz.
 
Miután a csapatok teljesítették a feladatot véget ért az első nap. Második napra egy feladat maradt, ez pedig nem volt más, mint egy építkezési területről kiragadott munkatér, amelyen az elhelyezkedő épületek daruzási tervét kellett elkészíteni. A versenyzők kaptak egy külön helyszínrajzot is, illetve a darukról pontos adatokat, mint például: tengelymagasság, gémhossz, bérlési ár. A feladat nem csak az volt, hogy a lehető legjobb daru kiosztási tervet készítsék el, hanem az is, hogy a terv szerinti kibérelt daruk bérlési idejét és költségét is kiszámolják. Mindemellett arra is kellett törekedni, hogy a lehető leggazdaságosabb tervet sikerüljön előállítani, természetesen olyan feltételek mellett, hogy a már meglévő épületekbe, egymásba ne forduljanak a daruk, a szükséges daruzási területet a kihelyezett daruk teljes egészében lefedjék.
 
A verseny után nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a versenyzőktől szervezői szemszögből. Teljesen meg voltak elégedve a feladatokkal és a lebonyolítással is. A versenyt végül a Sofi Sticks nevű csapat nyerte, amelynek tagjai: Király Nándor, Viczián Norbert illetve Emri Balázs. Ők képviselhetik majd nyáron hazánkat a Portói döntőben.