Magyar sikerek a BEYOND projektben

Elsődleges fülek

Az Építőmérnöki Kar Általános és Felsőgeodézia Tanszéke a HungaroControl (HC) partnereként részt vett a BEYOND projektben, és a lezáró felhasználói fórum magyar sikerrel zárult. A HC képviseletében jelen levő Dr. Markovits-Somogyi Rita a legjobb előadói díjat kapta, Karunk munkatársa, Dr. Takács Bence pedig a legjobb szakmai előadást tartotta. Gratulálunk nekik!

A BEYOND projekt fő célja az EGNSS légi közlekedési rendszer használatának elterjesztése volt, illetve az, hogy a rendszer iránt érdeklődő nem EU-s országok szakembereit felkészítse a rendszer használatára. Ezen felül sikeres volt a projekt az EU-s és nem EU-s használók közötti hálózatépítésben és egy esetleges üzleti felhasználói bázis kiépítésében. Az EGNSS egy műholdas navigációs rendszer, amely alacsony költségű megoldást kínál a szállító szektor számára, magába foglalja az EU-s fejlesztésű Galileo műholdas navigációs rendszert és a szintén európai EGNOS kiegészítő rendszert is. Az EGNSS kulcsfontosságú szerepet játszik a műszeres megközelítési eljárások bevezetésében a kisebb, ILS rendszerekkel el nem látott repülőterek esetében. Így lehetővé téve, hogy  a repülőgépek rossz időjárási körülmények között is biztonságosan le tudjanak szállni ezeken a reptereken. A földi közlekedésben a rendszert az útdíj fizetéstől, a vasúti szerelvények automatikus irányításán át, a szállítmányok automatikus nyomon követésére is felhasználhatjuk.

A program magyar vonatkozásai a következők voltak:

  • EGNOSS korrekciókkal fedett terület kiterjesztése keleti irányban permanens GPS állomások méréseinek bevonásával
  • EGNOSS monitoring
  • Interferencia vizsgálatok
  • Debreceni próbarepülés méréseinek feldolgozása
  • Galileo-műholdak szerepe a védelmi szintek értékének csökkentésében

Dr. Markovits-Somogyi Rita nemrég bekerült a SESAR 2020 program 9 tagú tudományos bizottságába, mely hasonló témát kutat: a legújabb tudományos kutatások és eredmények felhasználásával foglalkoznak a légi közlekedés gyakorlatában.

Hamarosan közös interjú készül Dr. Markovits-Somogyi Ritával és Dr. Takács Bencével a projektről.

Fotók: Philip János - bme.hu, epito.bme.hu