A növekedés új határai - a World 3 modell újrakalibrálása

Rövid leírás: 

A 1972-ben megjelent Növekedés határai című tanulmány az elsők között hívta fel széles körben a figyelmet arra, hogy az emberi társadalom exponenciális jellegű növekedésének belátható időn belül a Föld korlátos erőforrásai fognak határt szabni. A tanulmány alapját a "World3" matematikai modellel végzett forgatókönyv szimulációk adták. Az azóta eltelt közel fél évszázad tapasztalatai alapján a civilizáció növekedése (népességszám, energiaforrások, egy főre jutó javak, szennyezés mértéke, stb.) leginkább a "Bussiness as usual" (kb. "ölbetett kéz") forgatókönyv szerint alakult, ami igen szomorú jövőképet vetít előre (http://sustainable.unimelb.edu.au/sites/default/files/docs/MSSI-Research...).

 

A modellszámítások és a valóságot leíró tapasztalati adatok között kisebb-nagyobb eltérések figyelhetőek meg. A Hallgató feladata, hogy a World 3 modell szabadon hozzáférhető verzióját használva

  1. tárja fel az eltérések lehetséges okait, és
  2. tegyen kísérletet a modell paramétereinek finomhangolására, vagyis a számított és mért adatok közti eltérés csökkentésére.

A World 3 modell:

https://insightmaker.com/insight/1954/The-World3-Model-A-Detailed-World-...

Konzulens(ek): 
Javasolt szint: 
BSc téma
MSc téma