Porózus anyagokban történő vízmozgások laboratóriumi és numerikus vizsgálata

Elsődleges fülek

Erre a témakiírásra nem lehet jelentkezni.
Nyilvántartási szám: 
14/21
Témavezető neve: 
Témavezető e-mail címe:
mahler.andras@emk.bme.hu
A témavezető teljes publikációs listája az MTMT-ben:
A téma rövid leírása, a kidolgozandó feladat részletezése: 

Az elmúlt egy-két évtized telítetlen talajokon végzett vizsgálatai rámutattak, hogy a telítettlenség kis mértékű csökkenése is jelentősen csökkentheti a talaj áteresztőképességi együtthatóját. Hasonló tendenciát tapasztaltak más porózus anyagok (pl. geotextíliák, geomembránok) esetén is. A beton próbatesteken végzett előzetes vizsgálatok eredményei alapján valószínűsíthető, hogy az említett elméletek az itt kialakuló vízmozgások modellezésére is alkalmasak.

A jelen PhD téma célkitűzése, hogy a porózus anyagokban kialakuló vízmozgások modellezési lehetőségeit részletesen vizsgálja, ehhez a következő feladatok elvégzése szükséges:

A porózus anyagok víztartási görbéjének laboratóriumi meghatározási lehetőségeinek vizsgálata. Laboratóriumi peremfeltételek, minta típusának, méretének, hatása; víztartalom meghatározás bizonytalanságának elemzése.

-Száradási és nedvesedési víztartási görbék közötti kapcsolat meghatározása különböző anyagok esetén.

-Vízzárósági vizsgálatok elvégzése különböző próbatesteken. A vizsgálatok szimulálása véges elemes analízis segítségével. Javaslat megfogalmazása a porózus anyagokban történő vízmozgások számításához figyelembe vehető modellek és paraméterek használatára.

Hallgató: 

A témavezető eddigi doktoranduszai

Pap Miklós (2015/2018/)
Kieu Minh The (2014/2018/)
Bán Zoltán (2014/2018/2022)
Mosallaei Amir (2020/2024/)
Státusz: 
régi