Eleveniszapos biológiai szennyvíztisztítási fokozat hatékony folyamatirányítása

Elsődleges fülek

Erre a témakiírásra nem lehet jelentkezni.
Nyilvántartási szám: 
13/20
Témavezető neve: 
Témavezető e-mail címe:
patziger.miklos@emk.bme.hu
A témavezető teljes publikációs listája az MTMT-ben:
A téma rövid leírása, a kidolgozandó feladat részletezése: 

A nagyvárosi szennyvíztisztító telepeknek növekedő szennyezőanyag terhelések és folyamatosan változó szennyezőanyag összetétel mellett szigorodó tisztított szennyvíz minőségi követelményeknek kell eleget tenniük. Mára a szennyvíztisztító telepek a települések legnagyobb villamos energia fogyasztóivá váltak. Az energiafogyasztás döntő részét az eleveniszapos biológiai tisztítási fokozat teszi ki. Rendszerszerű technológiai és energetikai hatásfok növelő eljárással a szennyvíztisztítás költséghatékonysága nagymértékben növelhető.

A Jelölt feladata új tudományos és gyakorlati eredmények elérése a szennyvíztisztító telep(ek) biológiai tisztítási fokozatának technológiai és energetikai hatékonyságának növelése területén.

A munka a következőkre terjed ki:

Magyarországi szennyvíztisztító telepek fajlagos energiafogyasztási értékeinek felmérése és ezek átfogó többszempontú összehasonlítása nemzetközi statisztikákkal és irányelvekkel.

Részletes szakirodalmi tanulmány és esettanulmányok szintetizált bemutatása, amely részletesen ismerteti a szakterület tudományos és gyakorlati eredményeit, továbbá elemzi a további kutatási és fejlesztési igényeket.

A vizsgált eleveniszapos biológiai szennyvíztisztítási fokozat(ok) több évre visszamenő technológiai és energetikai adatelemzése, összehasonlítás irányértékekkel különös tekintettel az elérhető legjobb állapottól való elmaradásra.

Részletes vizsgálatok a helyszíni mérések, félüzemi kísérletek, laboratóriumi vizsgálatok, és számítógépes szimuláció eszköztárával, a technológia és az ebből fakadó energiaigény minden meghatározó részletére kiterjedően.

Tudományosan és gyakorlati szempontból egyaránt újszerű eredmények elérése különös tekintettel a mindenkori üzemállapothoz (tél-nyár, szennyvízösszetétel) igazodó folyamatirányításra, amely a monitoring, a szabályozás és a vezérlés rendszerének technológiai vonatkozásait öleli fel.

Hallgató: 

A témavezető eddigi doktoranduszai

Madarász Emese (2016/2019/)
Kiss Katalin (2012/2015/)
Státusz: 
régi