Bioelektrokémiai denitrifikáció az ivóvíztisztításban

Elsődleges fülek

Erre a témakiírásra nem lehet jelentkezni.
Nyilvántartási szám: 
13/19
Témavezető neve: 
Témavezető e-mail címe:
laky.dora@emk.bme.hu
A témavezető teljes publikációs listája az MTMT-ben:
A téma rövid leírása, a kidolgozandó feladat részletezése: 
A hazai talajvizek az emberi tevékenységből származó szennyezés következtében alkalmatlanná váltak ivóvízbázisként történő felhasználásra, melynek egyik fő oka a nitrátszennyezés. A szennyezőanyagok eltávolítása főként redox folyamatokkal történik, melyeknél a tisztítási technológiák költségei jelentősen csökkenthetőek, amennyiben energiafelhasználás szempontjából hatékony eltávolítási folyamatokat alkalmazunk. A mikrobiológiai oxidációs és redukciós folyamatok kutatása ezért kap nemzetközi figyelmet a szakmában.
Szervesanyagban szegény, nitráttal szennyezett vizek esetén ígéretes tisztítási eljárás az elektroaktív baktériumokkal történő kezelés. A technológia alkalmazásával a vízben oldott nitrogénformák nitrogéngázzá alakíthatóak, így véglegesen eltávolíthatók a rendszerből. A kutatás célja a bioelektrokémiai denitrifikáció mint lehetséges ivóvíztisztítási eljárás elméleti hátterének pontosabb feltárása, az alkalmazhatóság jelenlegi határainak bővítése, és a technológia
optimalizálása laboratóriumi vizsgálatokkal. A hatékony működés megvalósítása mellett a kutatás során fontos szempont a káros melléktermékek és a keletkező technológiai hulladékvíz minimalizálása is.
 
Hallgató: 

A témavezető eddigi doktoranduszai

Devecseri Mátyás (2015/2018/)
Neguez Souha (2021//)
Státusz: 
régi