A jövő a tét

Szolidaritási Nyilatkozat

 

Mi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának oktatói, kutatói, doktoranduszai és további munkatársai magánemberekként kifejezzük szolidaritásunkat a közoktatásban dolgozó kollégáinkkal és az ott tanuló diákokkal. A mi célunk is egy olyan oktatási rendszer, amelynek nem a megfélemlítés, az értelmetlen túlterhelés, a büntetés és az elnyomás az alapja, hanem a magas színvonalú, partnerségre épülő közös munka. Mélységes aggodalommal látjuk, hogy a középiskolai körülmények romlása miatt a hozzánk érkező fiatalok évről évre nehezebben birkóznak meg a felsőoktatás kihívásaival.

  • Egyetértünk a közoktatás megújításának, a terhek észszerűsítésének igényével, ami nemcsak a közoktatás, hanem közvetett módon a minőségi felsőoktatás szempontjából is fontos.  
  • Támogatjuk, hogy mind a közoktatásban, mind a felsőoktatásban legyen meg a stabil, kiszámítható és támogató intézményi feltételrendszer és működési rend. Egyetértünk az indokolatlan központosítás megszüntetésére és a pedagógiai szabadság helyreállítására vonatkozó követelésekkel.
  • Méltánytalannak és tűrhetetlennek tartjuk a sztrájkjog csorbítását, a tiltakozó pedagógusok elbocsátását, megfélemlítését.
  • Elfogadhatatlannak tartjuk nemcsak a közoktatásban, hanem a felsőoktatásban is az oktatók alacsony erkölcsi és anyagi megbecsültségét.

 

Kérünk mindenkit, aki a fentiekkel egyetért, hogy saját lehetőségeihez mérten támogassa az oktatás megújítására vonatkozó törekvéseket. A siker kulcsa a széleskörű társadalmi kiállás, fogjunk össze a jövő nemzedékért!

 

Budapest, 2022. december 8.                                                                                                     

Eddig aláírta 127 fő.

 

A teljes Szolidaritási Nyilatkozat ITT MEGTEKINTHETŐ.