Aszfalt pályaszerkezetek termikus energiájának hasznosítása

Elsődleges fülek

Erre a témakiírásra nem lehet jelentkezni.
Nyilvántartási szám: 
14/23
Témavezető neve: 
Témavezető e-mail címe:
kisgyorgy.lajos@epito.bme.hu
A témavezető teljes publikációs listája az MTMT-ben:
A téma rövid leírása, a kidolgozandó feladat részletezése: 

Az útpályaszerkezetek energiaforrásként való hasznosítása forradalmian új téma, nemzetközi szinten is csak a kezdőlépések történtek meg, elsősorban a pályaszerkezet nyári hűtésére helyezték a hangsúlyt.

A doktorandusz feladata:

1. Át kell tekintenie a hőenergia hasznosítására használható megoldásokat (pl. termoelektromos generátorok, melegvíz-hasznosítás, stb.)

2. Át kell tekintenie a jelenleg alkalmazott hasonló rendszereket. Ki kell értékelni azok előnyeit, hátrányait, megoldott és hiányzó funkcióit.

3. Kik kell dolgozni és mérésekkel kalibrálni az útpálya szerkezetében a hőmérsékleti viszonyokat leíró modellt, különböző útpályaszerkezet-típusokra. A meglévő modelleket elemezni kell.

4. Ki kell dolgozni az útpályában lévő termikus energia hasznosítására szolgáló rendszerek energetikai modelljét. Ki kell dolgozni a kitermelhető energia meghatározására szolgáló módszert és meg kell határozni a kitermelhető energia mennyiségét.

5. Az egyes rendszerek építési és fenntartási technológiáit ki kell dolgozni, meg kell határozni az építési és fenntartási költségeket. Lehetséges további vizsgálat a pályaszerkezet nyári hőmérsékletének csökkentése következtében előálló élettartam növekedés elemzése.

6. A rendszerek költség-hatékonyság elemzése.

7. Javaslat a rendszerek alkalmazására.

A témavezető eddigi doktoranduszai

Ambrus Dávid (2010//)
Nagy Ádám János (2008/2010/)
Ungvárai Ádám (2007/2010/)
Szele András (2010/2016/2022)
Státusz: 
régi