Centiméteres pontosság okostelefonnal?

Rövid leírás: 

Okostelefonokba épített GPS-vevőkkel ma már rutinszerűen navigál a legtöbb ember. Közismert, hogy a telefonunk néhány méteres pontossággal tud a műholdak alapján pozícionálni, ami a hétköznapi felhasználási igényekhez bőven elegendő. Az is jól ismert, hogy vannak professzionális antennák és vevők, illetve mérési módszerek, amelyek biztosítják az igényeknek megfelelő szubméteres, deciméteres, vagy akár centiméteres pontosságot. Ilyen eszközöket, pl. RTK GNSS vevőt, minden építőmérnök hallgató használ a geodézia mérőgyakorlaton.

Kevésbé ismert, hogy az okostelefonokba épített GNSS-evők is használhatók geodéziai eszközként. Android operációs rendszer alá telepíthetők olyan alkalmazások, amely a nyers kód- és fázismérési adatokat rögzítik, ezek utófeldoglozásával deciméteres vagy akár centiméteres oontosság is elérhető. A konzulens oktató első kísérleteiről az alábbi cikkben olvashatsz.

Ha érdekel a téma, akkor szükséged van egy újabb, androidos eszközre, okostelefonra, esetleg tabletra. Erre telepítened kell valamely alkalmazást a nyers adatok rögzítésére. Nekem leginkább a Geo++ RINEX Logger alkalmazás vált be, célszerű talán ezzel kezdeni, de más alkalmazásokat is érdemes lehet kipróbálni. Ha sikerült az alkalmazást telepíteni, GPS-mérések számára kedvező helyen 5-10 percet kéne mérni, a RINEX formátumú mérési adatokat küldd el e-mailben és együtt megnézzük, hogy az adatok között vannak-e fázismérések, a mérések egy-, esetleg kétfrekvenciásak, a telefonod GNSS-vevője mely műholdrendszerek (amerikai GPS, orosz GLONASS, európai Galileo, kínai BeiDou) jeleit eszi. A következő lépés az adatok utófeldolgozása, ezt elsőkörben a nyílt forrású és könnyen megtanulható RTKLIB szoftverrel szoktam végezni, de ebben majd segítek.

Ha minden működik, akkor ismert koordinátájú ponton kellenne méréseket végezni, a meghatározott koordinátákat összevetni az ismert értékekkel, az eltéréseket elemezni, dokumentálni. A tapasztalatok alapján fel fognak merülni újabb és újabb ötletek, idő és kapacitás függvényében fogjuk ezeket megvalósítani.

Aktualizálva 2022. április 29.

Konzulens(ek): 
Javasolt szint: 
középiskolás téma
junior téma (elsőéves BSc)
BSc téma