Hordalék leválasztó 3D modellezése

Rövid leírás: 

A heves záporok következtében a városi vízgyűjtőkről jelentős terhelés érkezik a csapadék csatornákba. A terhelés mennyiségi és minőségi értelemben is rendkívül változó. Az áramlás számítógépes szimulációja mennyiségi értelemben már egyre inkább alapkövetelmény. Azonban a bemosódott hordaléknak is komoly gazdasági következményei vannak. A csatornahálózatban kapacitás problémákat, esetleg dugulást, visszaduzzasztást okoz. Környezeti károk jelentkezhetnek elöntések formájában vagy a túlfolyóknál és a szennyvíz tisztító telep hatásfoka is csökkenhet. A rendszeres tisztítás sokszor csak költségesen, emberi erőforrásokkal oldható meg.

A hordalék leválasztása a csatornában kiülepedésen kívül célzottan is megtörténhet az erre kialakított műtárgyakban, pl. hagyományos homokfogókban. Kisebb helyigény mellett nagyobb hatásfok érhető el speciális leválasztókkal pl. CDS (Continuous Deflective Separation). A leválasztott hordalék a szállítása mód lehet fenéken görgetett, lebegtetett vagy felszínen úszó. A szennyeződés lehet szemcsés, oldott, olaj.

Egyes áramlástani számítások rendelkezésre állnak, de számítógépes 3D CFD szimulációval pontosabb eredményeket lehetne produkálni. Az ANSYS Fluent oktatási verziója várhatóan elegendő felbontást biztosít egy leválasztó műtárgy áramlástani modelljének felépítéséhez és szimulációjához. Az eredményekkel látványosan lehetne igazolni a leválasztás hatékonyságát.

Konzulens(ek): 
Javasolt szint: 
BSc téma
MSc téma