A VILÁG LEGJOBB MŰEGYETEMEI KÖZÖTT A BME A QS 2022 RANGLISTÁN

Elsődleges fülek

QS 2022 ranglista

 

A világ legjobb egyetemeit rangsoroló QS 2022 évi szakterületi rangsorai és új, fenntarthatóság rangsora is a világ legkiválóbb egyetemei közé sorolják BME-t.

A brit QS (Quacquarelli Symonds) az egyik legmérvadóbb egyetemi rangsor, mely a világ egyetemeinek legjobb 4-5%-át rangsorolja. A QS szakterületi rangsorai képzési területenként rangsorolják a világ legjobb képzéseit az akadémiai elismertség, a munkáltatói vélemények, a kutatók és publikációk minősége, valamint a nemzetközi kutatási együttműködések erősségének, a területre jellemző paraméterek alapján alapján.

A QS 2022-es tavaszi szakterületi világrangsorában a BME – tovább javítva tavalyi eredményét – kimagasló helyezést ért el: a mérnöki tudományok területén egyedüli magyar felsőoktatási intézményként került fel a ranglistájára, ahol a maximális 100 pontból 71,3-at elérve a világranglista 211. helyét szerezte meg, megközelítve versenytársát, a Bécsi Műszaki Egyetemet (77,3 pont). Így a szakterületi rangsorokban a BME a legjobban teljesítő magyar egyetem, megelőzve a Semmelweis Egyetemet (Élettudományok: 262. helyezés) és az ELTE-t (Természettudományok: 287. helyezés).

Kiválóan szerepelnek a BME műszaki képzései a QS szűkebb, szakterületi rangsoraiban is. Mind az öt, a BME által oktatott műszaki szakterületen a legjobb, vagy egyedüli magyar egyetemként rangsorolták a BME-t: építő- és szerkezetmérnök, valamint a gépész és gyártástechnológiai területen a világ legjobb 200 képzése közé a BME, számítástudományi és informatikai, valamint vegyész- és villamosmérnöki képzésünket pedig a világ legjobb 350 képzése közé rangsorolták.

Előrelépett a BME többi tudományterületi rangsorban is. Egyedül szereplő hazai építész képzőhelyként a BME a legjobb 200 között szerepel. A természettudományok területén belül a matematika és az anyagtudomány szakterületén a világ legjobb 350, a kémia, illetve a fizika és csillagászat szakterületen pedig a világ legjobb 400 egyeteme közé sorolták. A társadalomtudományos és menedzsment tudományterületen belül a Business & Management Studies világranglistára is felkerült a BME, ahol az 501-550. helyen szerepel.

A Quacquarelli Symonds 2022 novemberében közölte új, fenntarthatósági rangsorát, a QS Sustainability 2023-at. A BME ezen is remekül szerepelt: Environmental Impact területen a legjobb magyar intézményként a 198. helyezést érte el, a fenntartható intézmény indikátorban pedig a rangsorolt 700 intézmény között 23. lett.

Ezek az eredmények egyértelműen tükrözik a BME regionális, vezető pozícióját.

 

BME Tudományos Tanács - Tudományos és Innovációs Igazgatóság - Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság