EELISA Hackathon

Elsődleges fülek

Hackathon

 

24 BME hallgató vett részt EELISA hackathonon Madridban

 

A BME Építőmérnöki Karán 2023 tavaszán egy új választható tárgy indult European Engineering Projectwork néven. A tárgy fő célja a mérnöki tevékenységekhez szükséges nem műszaki kompetenciák fejlesztése és a hallgatók bevonása EELISA közösségi tevékenységekbe.

 

A tárgy hallgatói közösségének magja a 2022 őszén indult Építményinformatikai mérnök mesterképzési szak hallgatói, akik képzésük során programozási ismereteiket szenzorhálózatok építésére, energiahatékonysági szimulációk fejlesztésére, okosházak építésére alkalmazták. Hozzájuk csatlakoztak a Földmérő és Térinformatikai Mérnök mesterképzési szak hallgatói; együtt dolgoztak egy féléven keresztül a fenntartható környezet és épületek témakörében a termék- és szolgáltatásfejlesztéshez szükséges munkafolyamatokon. A képzés megkoronázásaként 5 alapszakos (3 fő ÉMK, 2 fő VIK) hallgató csatlakozásával 24 BME hallgató (köztük 6 magyar és 18 külföldi) vett részt Madridban június 5-8 között a SUSBCC-PEHK: PROPTECH Enterpreneurship Hackathon-on, a Universidad Politécnica de Madrid (UPM) Fenntartható épületek, városok és közösségek (Sustainable Buildings, Cities and Communities) EELISA közösség szervezésében. A BME hallgatói csapatot az ÉMK két oktatója, Lovas Tamás és Nagy Balázs kísérte és mentorálta tevékenységeiket a hackathonon.

 

A hallgatók az első nap 5 csoportban különböző fenntarthatósággal kapcsolatos szervezeteket, kutatásokat és fejlesztéseket ismerhettek meg (pl. látogatás a UPM Solar Decathlon épületeinél, IoT és smart city kutatólaborokban, valamint a European Space Agency létesítménygazdálkodási irodájában); ezek nyújtottak inspirációt fenntarthatósággal kapcsolatos termékek fejlesztéséhez, amelyen aztán az elkövetkező napokban a csapatok dolgozhattak. Minden tevékenységet a UPM vezető oktatóinak, professzorainak előadásai vezettek fel és támogattak. Az utolsó napon aztán a csapatok 5 perces előadásokban mutatták be eredményeiket, melyet aztán a szervezők, támogató cégek és az EELISA összesen 8 kategóriában díjazott. Mivel a BME adta a legnagyobb hallgatói közösséget, minden csapatban részt vettek BME hallgatók.

 

A hallgatók számára a madridi utazás óriási élményt nyújtott, a nem műszaki kompetenciák fejlesztésén túl interkulturális szempontból is, mivel 4 napig aktívan dolgoztak együtt spanyol, török és francia hallgatótársaikkal; barátságok szövődtek, diplomatémákat, talán a végzés utáni tevékenységeket határoztak meg. A sikeres hackathon az oktatóknak és a szervezésben részt vevő BME munkatársaknak is inspirációt adott ahhoz, hogy hasonló nemzetközi eseményt a BME-n szervezzenek a közeljövőben.

 

https://eelisa.bme.hu/24-bme-hallgato-vett-reszt-eelisa-hackathonon-madridban/