Minikonferencia

Elsődleges fülek

DigiTwins Minikonferencia az Építőmérnöki Karon

 

Nemzetközi mesterképzés

Lehetőségek és kihívások az Infrastruktúra digitalizáció területén

 

2023.07.05; 09:00 – 13:00

Meghívó – Letöltés (PDF formátum); Részletes program – Letöltés

 

Több, mint 70 fő vett részt az Építőmérnöki Kar által szervezett szakmai rendezvényen július 5-én. A konferencia központi eleme a közlekedési infrastruktúra teljes éllettartamát lefedő digitalizáció, valamint az ezt segítő képzések. Az Építőmérnöki Kar 2023 őszétől vesz részt a Digital Twins for Infrastructures and Cities közös diplomát adó mesterképzésen, melyben a BME partnerei az Universidad Politécninca de Madrid, az École Nationaled es Ponts et Chaussées, az Istanbul Technical University és az Universitatea du Bucuresti. A konferencia a kari képzésfejlesztés, valamint a DigiTwin4CIUE nemzetközi mesterképzés ismertetésével kezdődött. Ezután következtek a tematikus szakmai előadások.

 

 

 

A konferencián az út és vasútépítési szakma képviselői vettek részt, az előadások rendhagyó módon a tervezés, kivitelezés és fenntartás, valamint a közlekedésszervezés témakörét is érintették. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az infrastruktúra létesítmények digitalizációjának már a tervezési fázisban tartalmaznia kell a kivitelezés és az üzemeltetés igényeit is kielégítő megoldásokat. Egységes modell alkalmazása elengedhetetlen! A sztandardizálás, automatizálás és optimalizálás folyamata azonban még a szakma előtt áll ezen a területen.

Az Utiber „Digitalizáció és BIM az úttervezés területén” c. előadásából megtudhattuk a InfraBIM alkalmazásának előnyeit (vizualizáció már tanulmánytervi szinten; változatok virtuális összehasonlítása, gyors mennyiségkimutatás), de a még előttünk álló kihívásokra és korlátokra is felhívták a figyelmet az előadók.

 

Vass Gábor, UTIBER Közúti Beruházó Kft.: „Digitalizáció és BIM az úttervezés területén”

 

A STRABAG előadásából részeletes képet kaphattunk a kivitelezés során alkalmazott Innovatív felmérési technológiákról (statikus és mobil lézerszkenner útállapot felméréshez; UAV LIDAR technológia zöldmezős beruházásokhoz), kiemelték ezek előnyeit a hagyományos geodéziai felmérésekhez képest, illetve rámutattak pár egyedi alkalmazási területre is (hídépítés támogatás!)

 

Kovács Krisztián, STRABAG Magyarország: „Innovatív felmérési technológiák használata a kivitelezésben”

 

A Duna Aszfalt előadásában bemutatta az útépítési nagyprojektek során alkalmazott digitális technológiákat és eszközöket. Hangsúlyozták, hogy a közlekedési infrastruktúra létesítmények esetén alkalmazandó BIM megoldásokat célszerűen „InfraBIM”-nek érdemes nevezni.

 

Bakos Ervin, Duna Aszfalt Zrt.: „Digitális technológiák az útépítésben a Duna Aszfalt Zrt. gyakorlatában”

 

Az útépítés mellett természetesen a vasútépítésben is egyre inkább teret hódítanak a digitális technológiák és eszközök. A V-Híd Zrt. előadásában Európa legkorszerűbb vágányépítő és átépítő gépláncait mutatták be és kiemelték az azokkal kapcsolatos jövőbeli fejlesztéseket is.

 

Hock Benedek, V-Híd Zrt.: „Vasúti nagygépek digitális vezérlése”

 

Miután elkészülnek a közlekedési létesítmények a munkagépek helyét az üzemben közlekedő járművek veszik át. A közlekedésszervezés kiemelkedő jelentőséggel bír a mindennapi életünk során. A BKK előadásából bepillantást nyerhettünk a közlekedésszervező cég adatelemző és adatvizualizációs tevékenységébe, valamint az ezek során alkalmazott korszerű, mesterséges intelligenciát is alkalmazó eljárásokba (pl: közlekedési mód kategóriák automatikus azonosítása kamerafelételből, jelzőlámpa program optimalizáció).

 

Hock Benedek, V-Híd Zrt.: „Vasúti nagygépek digitális vezérlése”

 

A közlekedésszervezés mellett elengedhetetlen az infrastruktúra jó műszaki állapotának biztosítása. A vasúti pályagazdálkodás körfolyamatának egyik hangsúlyos eleme a pályaállapotfelmérés. A vVasútlabor Kft. előadásában bemutatta a legkorszerűbb pályaállapotfelmérési módszereket és azok eszközeit.

 

Vadkerti-Tóth Tihamér, Vasútlabor Kft: „A jövő pályadiagnosztikája”

 

Az Út és Vasútépítési Tanszék záró előadásában kiemelte a digitalizáció szerepét és lehetőségeit a vasúti pályagazdálkodásban. Az előadásban elhangzottakat felkért hozzászólóként a BKV Zrt és a MÁV KFV. Kft. képviselői egészítették ki saját szakmai tapasztalataikkal.

 

Dr. Vinkó Ákos, BME Út és Vasútépítési Tanszék: „A digitalizáció szerepe és lehetőségei a vasútüzemeltetésben”

 

A konferencia workshoppal zárult, ahol az ipari szereplők beszélték meg egymással és az egyetem képviselőivel a mérnökképzéssel szemben támasztott igényeket, a közeljövőbeli kihívásokat.

Nagyon köszönjük mindenkinek a részvételt, igyekszünk rendszeresen szervezni hasonló rendezvényeket és az akadémiai oldalról támogatni az infrastruktúra építés digitalizációját.

A konferencia jó hangulatát és szakmai sikerességét további szavak helyett illusztrálják az alábbi képek!