IIS19 – fiatal kutatók szemináriuma Bécsben

Primary tabs

Idén 19. alkalommal rendezték meg az Inter-Instute Seminar előadássorozatot Európa három vezető műszaki egyetemének együttműködésével.

A BME mellett a krakkói Politechnika Krakowska és a bécsi Technische Universität Wien fiatal tudósai, doktoranduszai tájékozódtak egymás kutatásairól a kétnapos konferencián.

Az IIS elsődleges célja a fiatal kutatók, valamint a doktoranduszok építőmérnöki-mechanikai kutatásainak kölcsönös megismerése, későbbi szakmai együttműködések megalapozása.
A szeminárium-sorozat Prof. Zenon Waszczyszyn és Kurutzné dr. Kovács Márta kezdeményezésére 1987-ben indult útjára. A kezdeti kétoldalú – lengyel-magyar – együttműködés 2001-ben bővült háromoldalúra a bécsi egyetem Prof. Herbert Mang vezette mechanikai tanszékének csatlakozásával. Az általában kétévente sorra kerülő rendezvény házigazdája "kétéves rotációs elvet követve" idén a bécsi egyetem volt.

A BME Építőmérnöki Kar küldöttségét Bagi Katalin egyetemi tanár vezette. A szemináriumon Bocskai Zoltán, Lengyel Gábor, Molnár Gergely, Nagy Róbert és Pintér Erika doktoranduszok mellett felkért előadóként Kovács Flórián egyetemi docens tartott előadást. Az Építőkar ifjú tehetségei átfogó képet nyújtottak a Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék aktuális kutatási munkákról.

A következő, jubileumi "Inter-Institute Seminar"-t a tervek szerint két év múlva Krakkóban rendezik.

Kutatási területek:

  • Bocskai Zoltán: A szem mechanikai modellezése
  • Nagy Róbert: Az érfal numerikus vizsgálata
  • Lengyel Gábor: Falazott építmények rezgésvizsgálata
  • Molnár Gergely: Szerkezeti üvegek viselkedése
  • Pintér Erika: Tartók sztochasztikus optimalizálása
  • Bagi Katalin: Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék kutatásainak globális áttekintése
  • Kovács Flórián: Fonott felületszerkezetek topológiai vizsgálata