DigiTwin workshop a BME-n

Elsődleges fülek

DigiTwin workshop a BME-n

 
 
A Digital Twins mesterképzés az EELISA támogatásával nemrégiben sikeres helyszíni rendezvényt tartott, amelyen a tanulók, mentorok és ipari szakértők három napon át intenzíven együttműködtek a közös projektjeiken. Ez az esemény különösen értékes volt, mivel lehetőséget biztosított a személyes találkozásra és a csoportos munkára a záróprojekteken, ezzel kiegészítve a tanfolyam elsősorban online formátumát. 
 
 
Tanulók, mentorok, koordinátorok a helyszíni rendezvényen a BME Campuson 
 
Felkért előadók és panelbeszélgetések 
 
Az eseményen több kiváló előadó is részt vett, akik a digitális ikrek különböző aspektusairól osztották meg szakértelmüket. Scheffer János, a MÁV Pályaműködtetési Infokommunikációs vezetője a digitális ikreknek a Magyar Államvasutaknál történő alkalmazásáról tartott érdekfeszítő előadást. Kiemelte, hogyan használják ezt a technológiát a pályafelügyelet, a közlekedésszervezés és a biztonság javítására a vasúti ágazatban. 
 
 
Scheffer János előadása a helyszíni rendezvényen 
 
Scheffer után Szántay Dávid, a Budapest Közút Zrt. projektmenedzsere beszélt az adatgyűjtésről és az adatok közzétételéről a Budapest Közútnál. Előadásában hangsúlyozta a pontos adatok kritikus szerepét a városi forgalomirányításban, valamint azt, hogy a digitális ikrek hogyan használhatók fel a forgalomáramlás javítására és a városok zsúfoltságának csökkentésére. 
 
 
Szántay Dávid bemutatója 
 
Mesterséges inteligencián alapuló fejlesztések és új technológiák a vasúti ágazatban 
 
A második napon Dr. Sakdirat Kaewunruen, a Birminghami Egyetem (Egyesült Királyság) Közlekedésépítési tanszékének  professzora a mesterséges intelligencia (AI) vasúti ágazatba való integrálásáról tartott előadást. Dr. Kaewunruen átfogó áttekintést adott arról, hogy a mesterséges intelligencia hogyan forradalmasíthatja a vasúti üzemeltetést, karbantartást és biztonságot, és előremutató perspektívát kínált a vasúti közlekedés jövőjéről. 
 
 
Dr. Sakdirat Kaewunruen előadása 
 
Záróprojektek 
 
A helyszíni rendezvény során a tanulóknak jó lehetőségük nyílt arra, hogy személyesen együttműködjenek a digitális ikrek mesterkurzus fontos elemét képező záróprojekteken. A résztvevők a projekt témái és érdeklődési köreik szerint csoportosítva töltöttek el egy kis időt azzal, hogy megbeszéljék, hogyan is haladnak, és felvázolják feladataikat, célkitűzéseiket és ütemtervüket. Ez a személyes együttlét elősegítette a gyors és hatékony kommunikációt, lehetővé téve a gyors eszmecserét és a közös problémamegoldást. A mentorok és koordinátorok konzultációval és támogatással álltak rendelkezésre, biztosítva, hogy minden csoport határozott projektjavaslatokat és kezdeti terveket dolgozhasson ki. Az összejövetelt az egyes csoportok rövid prezentációi zárták, ahol megosztották egymással az elért eredményeiket, a kihívásokat és a következő lépéseket, értékes visszajelzéseket és útmutatást kapva a mentoroktól és a társaiktól. Ez az együttműködő környezet nemcsak felgyorsította a projektek kidolgozását, hanem erősítette a résztvevők közösségét is, támogatva a jövőbeni csapatmunkát. 
 
 
A záróprojekthez kapcsolódó csoportos együttműködés előrehaladási jelentésének bemutatása 
 
Ipar 4.0 workshop és helyszíni látogatások 
 
A harmadik nap a gyakorlati tanulás és a valós alkalmazások jegyében telt. A tanulók és mentoraik a BME Ipar 4.0 Technológiai Központjában egy érdekes workshopon vettek részt. A workshopon több mint 20 interaktív bemutatót láthattak az Ipar 4.0 megoldásokból, így a résztvevők gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek a legmodernebb ipari technológiákról. Ez a foglalkozás értékes elméleti betekintést nyújtott, és kis léptékben bemutatta az innovatív módszereket is. 
 
 
Kovács László röviden bemutatja az Ipar 4.0 Technológiai Központ munkáját, mielőtt végigvezetné a valós demóprojekteken a látogatókat 
 
A résztvevők emellett meglátogatták a MOL torony kilátóját, amely az iparág modern tervezési és építési módszereinek jó példája. Ez a látogatás kiemelte a digitális ikertechnológia gyakorlati alkalmazását a kortárs építészeti és építési projektekben.  
 
 
Utolsó nap, a MOL torony kilátójában, Budapesten, háttérben a BME-vel 
 
Együttműködési megbeszélések és jövőbeli továbbfejlesztések 
 
Az esemény egyik fontos érdeme az volt, hogy a résztvevők megoszthatták egymással tapasztalataikat, és megvitathatták a Digitális Ikrek mesterképzés lehetséges továbbfejlesztéseit is. Ezek a megbeszélések tovább erősítették az együttműködés támogató tanulási környezetet, lehetővé téve a tanulók, a mentorok és az ipari szakértők számára az eszmecserét és a program további fejlesztését. 
 
 
Esemény alatti közvetlen egyeztetések 
 
A helyszíni rendezvény a résztvevőknek a hivatalos programokon kívül is bőséges lehetőséget biztosított a kapcsolatteremtésre és a személyes kapcsolatok ápolására. Az estéket informális összejövetelek töltötték ki, ahol a tanulók kikapcsolódhattak, megoszthatták egymással tapasztalataikat, és tartós barátságokat építhettek. Az egyik fontos esemény az volt, hogy a közös vacsora során megismerhették a helyi konyhát, ízelítőt kaptak a magyar kulináris hagyományokból. A résztvevőknek emellett lehetőségük nyílt Budapest megtekintésére és felfedezésére; a város lenyűgöző építészetével, történelmi nevezetességeivel és vibráló kultúrájával nyűgözte le vendégeinket. Ezek a tevékenységek nem csak az általános élményt fokozták, hanem a résztvevők között a közösség érzését is erősítették, így az esemény mind szakmai, mind személyes szinten emlékezetessé és élményekkel telivé vált. 
 
 
Vacsora a Szatyor Bárban, az egyetemi campus közelében 
 
 
Városnézés Budapesten, a háttérben a Parlamenttel