Éjszakai kalandozás az építőmérnökök világában

Elsődleges fülek

Az Építőmérnöki Kar három programmal várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján.

A látogatók Dr. Stocker György látványos példákat felvonultató előadásából átfogó képet kaphattak az üvegről, mint modern építőanyagról az ÉL laborban.

A legtöbbeknek egy focilabda és az üveg találkozásáról csak az összetört cserepek jutnak az eszébe, Dr. Salem G. Nehme laboratóriumi ütésszerű vizsgálattal bizonyította, hogy a többrétegű ragasztott üveg akár 50 kg becsapódását is sérülés mentesen állja ki.

Korunk transzparens építőanyagának teherbírását és hajlékonyságát Dr. Horváth László példáját követve a vállalkozó kedvűek maguk is megtapasztalhatták.

Hatalmas volt az érdeklődés a 3D modellezés bemutatón is. A vendégek Dr. Molnár Bence előadásából megismerhették a térbeli modellezés eszközeit, és a háromdimenziós számítógépes grafikai eljárás lépéseit az adatgyűjtéstől egészen a nyomtatásig követhették nyomon. A rendezvényre egyik érdekessége a BME Központi épületének kifejezetten a Kutatók Éjszakájára elkészített 3D modellje volt.

A tanszék munkatársai az előadást követően a jelentkezők térbeli fényképét is elkészítették.

A regisztrált látogatók az élethez nélkülözhetetlen vízről hallhattak a Vízi Közmű és környezetmérnöki Tanszék vízminőségi laboratóriumában tartott bemutatón. Dr. Laky Dóra interaktív előadásán szó esett a csapvíz összetételéről, minőségéről, a vízkészletek alakulásáról. Az érdeklődő megismerhették a víztisztítás technológiai folyamatait és kipróbálhatták „kicsiben”, hogy működik egy víztiszító üzem, és hogyan távolítható el az egészségre káros arzén az ivóvízből.

A Dr. Patziger Miklós előadásában többek között a háztartásokban keletkező szennyvizekről, a tisztításuk jelentőségéről esett szó. A látogatók a mikroszkópos bemutatón pedig betekintést nyerhettek a szennyvíztisztítás mikrobiológiájába és kiderült, hogy mi is az az eleveniszap.

Fotó: Papp Helga

Videó: Vásárhelyi Videó Studió