Mindent a hidakról

Elsődleges fülek

A BME Építőmérnöki Kar két programmal készül a 2015-ös Kutatók Éjszakájára.

A Hidak és Szerkezetek Tanszék „Ismerd meg az Erzsébet híd nagyközönség elől mindeddig elzárt részeit!” programja igazi kuriózum: az érdeklődők a nagyközönség előtt mindeddig elzárt területre, Budapest egyetlen függőhídjának lehorgonyzó kamrájába látogathatnak el, valamint a hidászok által használt kiszolgáló járdán sétálva csodálhatják meg egy teljesen új perspektívából Budapestet.

Tudta, hogy az Erzsébet híd eredetileg lánchíd szerkezetű volt és megépítésétől (1903) számított 25 évig a világ legnagyobb fesztávolságú lánchídjaként tartották számon? A hídmester tolmácsolásában a program résztvevői további érdekességeket is megtudhatnak a 6300 tonnás acélhídról.

Az Erzsébet híd látogatásához előzetes regisztráció és betöltött 16. életév szükséges.

Regisztráció a Kutatók Éjszakája központi honlapján.

Gyülekező: 1013 Budapest, Döbrentei tér 9. (Rudas Gyógyfürdő Ivócsarnok)


Milyen hatással voltak az építési anyagok és építési módszerek a hidak szerkezeti kialakítására? A látogatók a hídlátogatást követően „Hídépítés a kezdetektől napjainkig” címmel előadást hallgathatnak meg a hídépítés fejlődéséről.

Dr. Farkas György, az Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi tanárának előadásában feltárul a hídépítés története az ókori kőhidaktól egészen az újkori kábelhidakig.
Az érdeklődők megismerhetik a különböző hídépítési technológiákat is a fotókkal, videókkal és makettekkel illusztrált bemutatón.

Regisztráció a Kutatók Éjszakája központi honlapján.

Helyszín: BME OMIKK Természettudományi Olvasó (TTO) [1111, Budapest, Budafoki út 4-6.)

Időpont: 19:00 - 20:00