Nagyon büszke vagyok a mohácsi vágóhíd kivitelezésére

Elsődleges fülek

Fiatal építőmérnököket bemutató sorozatunk folytatódik, Török Anita előkészítő mérnökként nemrég egy vágóhíd építésében vett részt, és nagyon élvezte a munkával járó kihívást.

Erről és pályakezdéséről is mesél a vele készült interjúban.

Miért választottad az építőmérnöki pályát?

Általános iskolás koromtól kezdve közel álltak hozzám a reál tárgyak, ami tovább erősödött a gimnáziumi évek alatt. Ezért nem volt nehéz döntés a pályaválasztás: építész- vagy építőmérnök leszek. Miután utánajártam, hogy melyik szakma mivel foglalkozik, hamar egyértelmű lett számomra, hogy építőmérnök szeretnék lenni.

Milyen irányba indultál az egyetem alatt?

Szerkezetépítő ágazat érdekelt és azon belül a geotechnika szakirányon diplomáztam, de érdeklődésből elvégeztem a magasépítési szakirány tárgyait is. A mesterképzésen a tartószerkezet és geotechnika, valamint a mérnökgeológia szakirány tárgyait hallgattam. A diplomamunkámat a Mérnökgeológia Tanszéknél készítettem a Bátaapátiban levő radioaktív hulladéklerakóról, mely téma a PhD kutatásom alapjául is szolgált.

A doktori után egy éles váltással a tudományos munka helyett elkezdtél a kivitelezésben dolgozni. Ez tudatos választás volt?

A tudományos munka nagyon a szívemhez nőtt és a mai napig szívesen töltöm szabadidőmet a kutatással, azonban mindenféleképp szerettem volna a kivitelezésben kipróbálni magam mielőtt bármilyen szakterületen elkötelezem magam. A kivitelezésben dolgozni régi vágyam volt.

Hogyan kerültél a jelenlegi munkahelyedre?

A PhD képzés végéhez közeledvén úgy éreztem, hogy eljött az ideje a kivitelezésbeli tapasztalatszerzésnek. Tudatosan kezdtem az álláskeresést: olyan generálkivitelező cégnél szerettem volna elhelyezkedni, ahol párosul a szakmai professzionalizmus a megbecsüléssel. Hamar ráakadtam a Market Zrt.-re, és a cég profiljának megismerése után nem volt kérdés, hol szeretnék dolgozni. Az állásinterjút követően felvettek, így jelenleg kivitelezési műszaki előkészítő mérnökként dolgozom.

Mit csinálsz pontosan?

Projektek kivitelezéséhez szükséges előkészítést végzem, fő feladatom, hogy a projektet műszaki és pénzügyi oldalról koordináljam. Feladataim közé tartozik az alvállalkozók versenyeztetése, szerződések kötése, kapcsolattartás és egyeztetés, teljesítések ellenőrzése. Ez főként egy irodai munka, de heti 1-2 napot az építkezésen töltök, a kivitelezés aktuális állását ellenőrizni. A munkánkhoz rugalmas munkaidő tartozik. Ez azt jelenti, hogy adottak a feladatok, melyeket el kell végezni és az azokhoz tartozó határidők. Ez az építőiparban általános: ha épp csúszásban vagyunk, akkor nem nyolc órát dolgozunk.

Az, hogy egyedül, vagy csapatban készítjük elő a kivitelezést, attól függ, hogy milyen méretű és típusú munkáról van szó. A nagyobb, bonyolultabb projektekre természetesen nagyobb előkészítői csapat kerül.

A munkádnak vagy egy építőmérnöki és egy pénzügyi része. A pénzügyi ismereteket,amik szükségesek hozzá, hogyan sajátítottad el?

A munkánkhoz szükséges pénzügyi koordinációt szerintem nem lehet megtanulni az egyetemen, csak a tapasztalattal rendelkező kollégáktól. Ezért a kezdeti időszakban nagyon sokat kell kérdezni, hogy a lehető legtöbbet megtanuljuk. Az előkészítői munkához elengedhetetlen, hogy az ember globálisan átlássa a feladatot, hiszen a kivitelezés optimalizálására törekszünk: gyorsan megvalósítható legyen, ugyanakkor az árszint is megfelelő maradjon.

Mi a legjobb része a munkádnak?

Szerintem a munkánk legjobb része, hogy minden projekten találkozunk valami új, egyedi kihívással. Legyen az egy kivitelezési technológia, mely nem elterjedt, egy különleges követelmény, melynek meg kell felelni, vagy egy nem mindennapi elképzelés, melyet meg kell valósítani.

A legutóbbi nagy projekted a mohácsi vágóhíd építése volt. Mennyire fontos a tervezés, kivitelezés során, hogy az adott épületet mire használják?

Minden épületet alapvetően meghatároz, hogy milyen funkcióra fogják használni. A vágóhíd esetében komoly kihívással kellett szembenéznünk, hiszen egy rendkívül speciális létesítményről van szó, pont a funkcióból kifolyólag. Ez végigkísérte a tervezést és a kivitelezést egyaránt.

Az épületkomplexumot eredendően úgy kellett megtervezni, hogy az egyes épületrészekben levő munkafolyamatoknak a legjobban megfeleljen. A kiviteli tervezés és a kivitelezés során már a későbbi üzemi időszak leghatékonyabb működésének kiaknázására törekedtünk. Ebből kifolyólag az épületbe kerülő technológia minden esetben előnyt élvezett, így megtörtént az is, hogy a már megépült részeket át kellett alakítanunk. Ennek a fő oka az új technológia volt, amivel dolgoztunk. A Market fővállalkozó volt a projekten, de a technológia Hollandiából érkezett. Ugyanakkor hamarabb megkezdődtek a Market munkálatai, mint a technológiát szállító cégé, emiatt adódtak nehézségek, de sikerült megoldanunk őket a kivitelezés során. 3D modellezéssel sikeresen ki tudtuk szűrni a térbeli ütközéseket, így a helyszínen már csak kis számban fordultak elő átalakítások.

Melyik projektedre vagy a legbüszkébb?

Az eddig fő projektem, melyben részt vehettem az a mohácsi vágóhíd kivitelezése volt, melyre úgy gondolom, a Beruházó és minden kolléga büszke lehet.