Sikeres, fiatal építőmérnökök mesélnek pályájukról

Elsődleges fülek

Új sorozatunkban egy-egy különböző területen dolgozó építőmérnök mindennapjait mutatjuk be, hogy a leendő és jelenlegi hallgatók számára kiderüljön, milyen lehetőségeket rejt ez a pálya.

PROBLÉMAMEGOLDÁST TANULT AZ EGYETEMEN

A KIVITELEZÉSHEZ KELL A HATÁROZOTT FELLÉPÉS

Molek Tamás jelenleg a BKK Zrt-nél, a Stratégia és Innováció Igazgatóságon belül a Projekt monitoring Szakterületen dolgozik, korábban az M0-ás több szakaszának építésében is részt vett. Vele készült interjúnkból kiderül, pontosan mi és miért élvezetes a projektmonitoring.

Tapolczay Botond út- és vasútépítő mérnökként végzett, és az első két munkája útépítés is volt, aztán egy sikeres együttműködés új lehetőséget hozott, és a mélyépítésben találta magát, ami után pedig a magasépítés következett. Kivitelezőként kezdetben főként terepen dolgozott, de ma már az ideje felét irodában tölti.

AZ AKADÉMIAI PÁLYA SZABADSÁGGAL ÉS FELELŐSSÉGGEL JÁR

PONTOSNAK ÉS GYORSNAK KELL LENNI

Koppányi Zoltán földmérőként az akadémiai karriert választotta, jelenleg éppen az Ohioi Állami Egyetem posztdoktori kutató munkatársa. A BME Építőkarral párhuzamosan programtervező informatikusként is végzett az ELTE-n, így a mérnöki gondolkodást ötvözni tudja a programozóival.

Oláh Viktória egy igazán csajos és nagyon fiatal nő, így minden bizonnyal okozott néhányszor meglepetést, amikor kiderült, hogy az FTC stadion kivitelezésében részt vett és jelenleg a 2017-es Úszó világbajnokságra épülő Uszodakomplexumon dolgozik. De többek között azért készült vele ez az interjú, hogy ezekkel az előítéletekkel leszámoljunk.

A HÍDTERVEZÉSHEZ JÓ LÉNYEGLÁTÓ KÉPESSÉG KELL

NEM CSAK AZ ANYAGIAK MIATT ÉRDEMES KÜLFÖLDRE MENNI

Kővári Ákos eredetileg magasépítéssel szeretett volna foglalkozni, de egy nyári munkának köszönhetően meggondolta magát, és váltott a hídépítésre. Néhány BSc-s tárgyat visszahallgatott már MSc-sként, és azóta is hidakat tervez. Ehhez a váltáshoz bátorság kellett, a hídépítéshez pedig jó lényeglátó képesség és képzelőerő.

Horváth Péter évek óta Németországban él, most már építésvezetőként különböző épületek kivitelezésével foglalkozik. Dolgozott Hollandiában és Olaszországban is, de azt mondja, kizárólag anyagi okokból nem érdemes külföldön keresni munkát. A tapasztalatok miatt viszont a rövidebb külföldi munkavállalást is ajánlja.

SZERENCSÉS VÉLETLENNEK KÖSZÖNHETŐEN LETT ÉPÍTŐMÉRNÖK

IDŐ- ÉS FIGYELEMMEGOSZTÁS MESTERFOKON

Pohl Ákos a szerkezettervezéssel foglalkozó CEOS Kft. Sigazgatója, és ma már tervezés helyett sokkal inkább a céget vezeti, azaz megrendelőkkel, partnerekkel egyeztet, irányítja az embereket. Azt mondja, most élvezi ezt az újfajta kihívást, de néha még mindig szívesen részt vesz egy-egy tervezési projektben.

Mezei Marcell az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt. projekt mérnöke. Jelenlegi munkáját annak köszönheti, hogy már a szakmai gyakorlat során bebizonyította, lehet rá számítani. A tanulás mellett a közösségi élet és a kollégiumi emlékek legalább annyira meghatározták későbbi sorsát, mint az eredményes vizsgák.