Ösztöndíjat kaptak a SZÉTV-n sikeres hallgatók

Második évben hirdetett ösztöndíjat a BME Építőmérnöki Kara az építőmérnöknek készülő középiskolásoknak. 

Az ösztöndíjpályázat lényege, hogy a tavaszi Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak (SZÉTV) versenyében 1-10. helyen végzett tanulók, akik a Karra jelentkeztek, és felsőfokú tanulmányaikat 2016 szeptemberében meg is kezdik a Karon, elnyerhetik a Kar által felajánlott 5*10.000 forint ösztöndíjat. 

A Kar két középiskolás tanuló számára írta ki az ösztöndíjat. Az idén az első tíz helyezést elérő diákok közül többen nevezték meg a felvételi eljárásban az Építőmérnöki Kart, így a helyezési sorrend döntött.

Az ösztöndíj két nyertese Fehérvári Vivien és Pakucs Gergely.

Vivien negyedik, Gergely pedig második helyezett lett a tantárgyi versenyen. Mindketten a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában érettségiztek, ahol már találkoztak építőipari tárgyakkal.

„Bizonyos tárgyakban mindenképpen előny, hogy nem először találkozunk az alapfogalmakkal, viszont a matematikában a középszintű és kötelező tananyagon kívül nem tanultunk mást, ami hátrány. Itt elég gyors a tempó, és ebben is el kellett kapnunk a ritmust.” – mondja Gergely az egyetemi indulásról. A versenyre inkább a pluszpontok miatt neveztek, de a sikeres szereplés után örömmel nyugtázták, hogy ilyen ösztöndíjban is részesülnek. „Egy kicsit nehéz a középiskola után az egyetem, főleg a matematika, de nekem tetszik.” – mesél Vivien az egyetem első heteiről.

A pénzzel azért már terveznek: „Én félreteszem.” – mondja Vivien. „Igazából elég drága az élet Budapesten, így szerintem én a hétköznapokra költöm.” – gondolja át Gergely.

Mindketten vidékről költöztek a fővárosba, Vivien kollégiumban, Gergely pedig albérletben lakik. Még barátkoznak a budapesti hétköznapokkal, Viviennek tetszik a fővárosi élet, Gergelynek azért hiányzik a szülővárosában megszokott nyugalom: ” Nekem kicsit zajos itt, mert kisvárosi vagyok, és meg kell szoknom, hogy mindig mindenhol nyüzsgés van. Nagyon szeretek utazgatni, csak sok idő elmegy vele, mert elég nagy távolságok vannak.”

Terveik szerint mindketten statikusként szeretnének diplomázni és dolgozni az egyetem után. Ehhez sok sikert kívánunk nekik!