Szerencsés véletlennek köszönhetően lett építőmérnök

Elsődleges fülek

Új sorozatunkban egy-egy különböző területen dolgozó építőmérnök mindennapjait mutatjuk be, hogy a leendő és jelenlegi hallgatók számára kiderüljön, milyen lehetőségeket rejt ez a pálya.

Pohl Ákos a szerkezettervezéssel foglalkozó CEOS Kft. ügyvezető igazgatója, és ma már tervezés helyett sokkal inkább a céget vezeti, azaz megrendelőkkel, partnerekkel egyeztet, irányítja az embereket. Azt mondja, most élvezi ezt az újfajta kihívást, de néha még mindig szívesen részt vesz egy-egy tervezési projektben. Hogy hogyan jutott el idáig, és szerinte miért jó építőmérnöknek lenni, az kiderül a vele készült interjúból.

Hogyan kezdődött a pályája, miért lett építőmérnök?

Építőipari szakközépiskolába jártam, de – mint sokan mások – építészmérnöknek készültem. Az Építészkar rajzfelvételijén 1 pont hiányzott ahhoz, hogy felvegyenek, és sokan ajánlották, hogy valahogy reklamáljam össze azt az egy pontot, de én már a felvételin rájöttem, hogy nem való ez nekem. Így kerültem az Építőkarra, amit akkor és azóta sem bántam meg.

Amikor bekerült az egyetemre, tudta, hogy mit is takar ez a képzés, és hogy melyik része érdekli az építőmérnöki szakmának?

Eleinte fogalmam sem volt, de az egyetem alatt szépen körvonalazódott. A második év végére, harmadik év elejére kiderült számomra, hogy engem a tervezés érdekel a legjobban. Felmerült még a vasútépítés, mert édesapán azzal foglalkozik, de végül maradtam a szerkezetépítésnél. Egyetemistaként az akkor létező ipari félév során minden területen eltölthettem néhány hetet, és végül az acélszerkezetek érdekeltek a legjobban, így az első munkahelyem egy acélszerkezetgyártó cég lett.

Mennyire haladt gyorsan a pályája?

Később a KÉSZ csoporthoz kerültem, ahol végigjártam a ranglétrát: tervező voltam, majd a statikus iroda vezetője, végül pedig tervezési igazgató. A legutolsó nagy projekt, amiben velük részt vettem, az a Liszt Ferenc repülőtéren a Skycourt megtervezése volt, de rengeteg ipari épület, erőmű megépítésében is részt vettem.

Mi a helyzet a pénzzel, mennyire keres jól egy építőmérnök?

Én alapvetően mindig elégedett voltam a fizetésemmel. Az elmúlt hat évben saját céget építünk, ez egy más helyzet, itt az első időkben be kell fektetni.

Most mivel telik egy napja?

A munka nagy része nekem már nem a tervezés, hanem a cég vezetése, az emberek irányítása, egyeztetés a partnerekkel, megrendelőkkel. A projektjeinkkel képben vagyok, de nem tudom mindig a részleteket. Az időmnek a felét az irodán kívül töltöm, ahol megrendelőkkel, alvállalkozókkal tárgyalok. Néha még belefolyok a tervezésbe is, de csak alkalmanként. Nekem most nagyon inspiráló a cégvezetés nem mérnöki része, így élvezem ezt a munkát is.

Milyen személyiségű, tudású diákoknak ajánlaná az építőmérnöki pályát?

A reál készség mellett nagyon fontos a nyelvtudás, mert a szakirodalom jelentős része angol vagy német nyelven olvasható csak. Emellett nagyon nyitottnak kell lenni, és felkészültnek arra, hogy folyamatos tanulással jár ez a szakma. Egyrészt azért, mert fejlődnek az eszközök, a gyártási folyamatok, vagy mondjuk az elmúlt időszak újdonsága, az objektum alapú tervezés, azaz a BIM. Másrészt minden projekt más, és egy cégnél a szakmai tudás mellett fontos a folyamatos fejlődési igény és képesség. Három gyerekem van, nekik is ajánlom az építőmérnöki pályát, mert szerintem ez egy szép és változatos szakma.