Kezdeti lépések elsőéves hallgatóinknak

Köszöntjük a BME Építőmérnöki Karán tanulmányaikat most kezdő hallgatóinkat.

Ezzel az összefoglalónkkal segítséget szeretnénk adni a kezdeti lépések elvégzéséhez.

A következő témákban olvashatóak itt információk:

 


Neptun rendszer

Az egyetemen a tanulmányi ügyekhez használt rendszer, itt lehet beiratkozni félévre, tárgyakra jelentkezni, személyes órarendet megnézni, vizsgákat felvenni. A felvételi értesítő kíséretében minden hallgató megkapta a számára kiosztott 6 karakter hosszú, egyedi azonosítót, a Neptun kódot és a hozzá kapcsolódó kezdeti jelszót. Ezekkel lehet belépni böngésző segítségével az alábbi weboldalon:

https://neptun.bme.hu/hallgatoi/login.aspx

Aktív félévre a Neptunon keresztül lehet bejelentkezni az Ügyintézés menü Beiratkozás/Bejelentkezés pontjában jelennek meg a félévek. Bejelentkezni úgy lehet, hogy a kiválasztott félév sorában lévő + jelre kattintva a bejelentkezés opciót választjuk, majd pedig a felugró ablakban nyilatkozunk arról, hogy aktív vagy passzív félévre szeretnénk bejelentkezni. Ha a passzív félévet választjuk, a hallgatói jogviszony szünetel. A bejelentkezés határideje akár aktívra akár passzívra a regisztrációs hét vége.

Az elsőéveseknek a tárgyakat még a Központi Tanulmányi Hivatal (KTH) veszi fel, de a későbbiekben ezt a hallgatóknak maguknak kell intéznie.

BME címtár (eduID)

Az egyetem legtöbb weboldalán a BME címtár segítségével lehet bejelentkezni. Minden hallgatónak automatikusan létrehozásra kerül egy címtár azonosító, melyet a címtár adminisztrációs oldalán lehet megismerni, miután a Neptun hozzáférési adatokkal bejelentkezett.

https://login.bme.hu/admin/

Jobb oldalon a Neptun adatokkal, baloldalt a címtárral lehet bejelentkezni. Belépés után nincs különbség az elérhető funkciókat tekintve.

Belépve megismerhetjük a címtár azonosító számunkat, amit az eduID felirat mellett olvashat. Az első belépés alkalmával meg kell változtatni a kezdeti jelszót, de a továbbiakban is itt van lehetőség a jelszó módosítására.

Innentől kezdve, ha a következő oldal jelenik meg egy egyetemi weboldal megnyitásakor, akkor használja a fenti címtár azonosító számot és a beállított jelszót.

Az adminisztrációs oldalon igényelhetünk O365 hozzáférést is, melyet a későbbiekben több mindenre lehet használni, pl. ezzel lehet hozzáférni az egyetemi WiFi hálózathoz, de a Teams rendszerhez is ezzel lehet hozzáférni. Kérünk minden kedves hallgatót, hogy készítse el az O365 regisztrációját.

O365 regisztráció

O365 fiókkal lesz lehetőségünk hozzáférni a következőkhöz:

  • MS Teams
  • @edu.bme.hu e-mail címhez
  • 1TB OneDrive tárhelyhez
  • BME WiFi hálózatához (és világszerte sok oktatási intézmény WiFi hálózatához)

Valójában az O365-t átnevezte a Microsoft M365-nek, de a legtöbb helyen, így a címtár oldal is O365-ként hivatkozik rá még mindenki.

Regisztráció

A címtár adminisztrációs oldalán állíthatjuk be, belépést követően válasszuk a "Felhasználó beállítása a Microsoft Office 365 csomaghoz" menüpontot. A felhasználónevet magunk választhatjuk meg.