Legyél Te is építőmérnök!

Dr. Joó Attila a BME Építőmérnöki karának gazdasági dékánhelyettese 2016. 01. 21-én 12:30-tól tart előadást az Educatio 2016 kiállításon arról, kiknek és miért érdemes az Építőkart választani.

Előzetesen beszélgettünk vele egy kicsit a szakmáról és az egyetemi életről.


 

Sokan nem tudják pontosan: mit csinál egy építőmérnök?

Az a jó ebben a szakmában, hogy az épített környezettel kapcsolatban szinte mindent. Az épületek, az utak, a vasútvonalak, a csatornahálózat, a hidak, minden, amit egy városban magunk körül látunk az építőmérnökök munkája. A szakmán belül nagyon sok lehetőség van, ráadásul nemcsak a különböző területek között lehet választani, hanem azokon belül azt is mindenki eldöntheti, hogy inkább a tervezés vagy a terepmunka érdekli.

Különösen azoknak ajánlom egyébként az Építőkart, akik még nem biztosak abban, hogy pontosan mivel szeretnének foglalkozni, mert leendő építőmérnökként az alaptantárgyak után annyi terület közül választhatnak, hogy szinte újraélhetik a felsőoktatás-választást, csak már szakmailag és emberileg is sokkal érettebben.

Vannak környezetvédelmi, biológiai irányok vagy akár kémiai kutatások is a szakmán belül, így akiknek ilyen irányú az érdeklődése, az is megtalálhatja a számítását nálunk.

 

Anyagi szempontból mennyire éri meg az építőmérnöki pályát választani?

Hosszú távon mindenképpen megéri. Szerencsére az építőipar kilábalt a néhány évvel ezelőtti válságából, így egyre magasabbak a fizetések. Lehet, hogy kezdő építőmérnökként nem kiugróan magas „csak” versenyképes a fizetés, de néhány év alatt jelentősen emelkedik. Ráadásul Karunk kimondottan támogatja az egyetemi évek alatt végzett munkát, szakmai gyakorlat lehetőségekkel. Ennek köszönhetően aztán tapasztalatom szerint kialakulnak olyan kapcsolatrendszerek, amik lehetővé teszik a további, egyetemista szemmel nézve jól fizető munkát. Ráadásul ez aztán később segíti az elhelyezkedést is.

 

Milyen a kari élet az építőkaron?

Kiemelkedően összetartó társaságok alakulnak ki, amit elősegítenek a különböző diákkörök, amik működnek, a Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium mellett (ami kimondottan szakmai kör) vannak különböző olyan szervezetek, akik egészen más dolgokkal foglalkoznak: sportolás szervezéssel, fotózással, videózással, rádiózással, újságírással bulik szervezésével. Minden évben vannak olyan kari eseménysorozatok, amik több napon át tartanak, és egy kicsit segítenek kiengedni a gőzt: Vásárhelyi Napok, városi vetélkedő gólyáknak vagy éppen Szakmai Hét.

 

Sokakat visszarettent a mérnök pályától, hogy attól félnek, csak azoknak való, akik kitűnők matekból. Ez igaz az építőmérnöki szakmára?

Egyfajta matematikai érzék természetesen kell, nemcsak az egyetemhez, hanem a későbbi munkavégzéshez is. De ez nem egyenlő a középiskolai matekórák követelményeivel, és természetesen Matemantika Intézetünk tanárai mindent megtesznek, hogy segítsenek pótolni az esetleges tudásbeli hiányosságokat.

 

Te miért lettél építőmérnök?

Nekem könnyű dolgom volt, édesapám is ezzel foglalkozik, így beleláttam a szakmába már egészen kiskoromtól. Aki nincs ilyen szerencsés helyzetben, annak ajánlom a facebook oldalunkat, illetve természetesen a BME Építőmérnöki karának standját az Educatio 2016 kiállításon, ahol első kézből megtudhatják, miért érdemes építőmérnöknek tanulni.