Alsógödi mérőgyakorlatok

Gyakorlat nélkül nincs mérnökképzés. A többnapos mérőgyakorlatok pedig nemcsak hasznosak, de élvezetesek is. Összeállításunkból kiderül, pontosan milyen egy gödi mérőgyakorlat.

Ha egy átlagos embernek azt mondjuk Alsógöd, Göd, akkor elsőre általában ennyi jut eszébe: Göd egy kellemes kisváros Budapesttől északra, a 2. sz. főút mellett, a Duna bal partján, Budapest és Vác között, a fővárostól mintegy 20 km-re…

Homolya András összeállítása

De ha egy felsőbb éves BME-s építőmérnök hallgatótól, vagy egy, a Műegyetemen végzett építőmérnöktől kérdezzük, mi jut eszébe Alsógödről, akkor biztosan kijelenti: a mérőgyakorlatok… Ugyanis itt található a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának Németh Endre Mérőtelepe. A telep névadója Dr. Németh Endre, az 1950-es évek végén, 1960-as évek elején az I. Vízépítési Tanszék tanszékvezetője és az Építőmérnöki Kar dékánja volt. Ő saját vagyonából egy jelentős összeggel segítette a Gödi Mérőtelep elődjének, a Nagymarosi Gyakorlótelep megvásárlását. Ezért viseli az alsógödi mérőtelep 2010. óta az ő nevét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakorlat nélkül nincs mérnökképzés. A többnapos mérőgyakorlatok pedig hasznosak és élvezetesek is.

De mit jelent a mérőgyakorlat? A mérnökképzés nem képzelhető el csak elméleti órák keretében, szükség van a gyakorlatokra is. A gyakorlatoknak egy sajátos (és hatékony) formája az egybefüggő, többnapos mérőgyakorlat.

Alsógödön többféle mérőgyakorlatot tartunk: a geoinformatika-építőmérnök hallgatóknak az alaphálózatok, valamint a térinformatika mérőgyakorlatot; az infrastruktúra-építőmérnök hallgatóknak vízmérnöki mérőgyakorlatot; a leghosszabb és a legtöbb hallgatót érintő a 9 napos geodézia mérőgyakorlat, amely valamennyi építőmérnök hallgatónak kötelező.

A geodézia oktatásban régen is jelentős szerepe volt a geodézia mérőgyakorlatnak. A közel 240 éves geodézia tanszéken és a Műegyetem elődintézményénél, az Institutum Geometricumban mindig kiegészítette az elméleti képzést a terepi mérőgyakorlat. Sok helyszínen folyt az idők folyamán ez a gyakorlat: a budai Svábhegyen, a pesti Városligetben, Visegrádon, Nógrádverőcén, Balatonkenesén, 2010 óta pedig Alsógödön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hallgatók sokféle műszert kipróbálnak a mérőgyakorlatokon.

A közel két hektáros, hatalmas fákkal, zöld gyeppel és virágoskerttel borított terület közvetlenül a Duna partján található. A Duna parton áll a nemrég átépített-felújított csónakház. A mérőtelep elől indul a Szentendrei szigetre menő átkelő hajó. A legrégebbi épületünk a villaépület, amelynek földszintjén tantermek és irodák vannak, az emeleten pedig a gyakorlatot vezető oktatók laknak. A diákok általában a modul épület két-három ágyas szobáiban kapnak szállást.

 

 

 

 

 

 

 

A 9 napos Geodézia mérőgyakorlat pontos ütemterv szerint, félnapos bontású tematika alapján folyik. Itt gyakorolhatják be a résztvevő hallgatók az elmúlt két félévben, a Geodézia tantárgyak keretében tanult ismeretek, számos érdekes feladat megoldása során. A gyakorlatok helyszíne részben a mérőtelep, részben pedig kicsit távolabb, egy füves mező.

Sokféle műszerrel dolgoznak a hallgatóink, például mérnek különféle típusú mérőállomásokkal, teodolitokkal és szintezőkkel. A gyakorlatban is megismerkednek navigációs és geodéziai pontosságú műholdas helymeghatározó rendszerekkel. Elektronikus vezeték-kutató műszerrel nyomozzák közmű vezetékek nyomvonalát, fektetési mélységét, majd bemérik a nyomvonalat és felszerkesztik az előkészített digitális közmű alaptérképre. Kitűzik egy tervezett épület sarokpontjait és az építkezéseknél szokásos módon, zsinórállással biztosítják a kitűzött pontok fennmaradást.

A mérőtelepen a komoly munka mellett az esti bulikra is adódik lehetőség.

A gyakorlat reggeltől délig, és kora délutántól estig tart. De természetesen van szabadidő is, amelyet hasznosan és kellemesen lehet eltölteni. Ekkor szoktak kialakulni az igazi hallgatói baráti közösségek.

A mérőtelep mellett található egy vendéglő, de a tábor területén több főzési lehetőség is elérhető. A hangulatos kerti szaletli ideális bulihelyszín, de a hallgatói szálláshelynek is van konyhája. Persze nyári estéken a legkellemesebb tábortüzet rakni és ott szalonnát sütni vagy bográcsozni. Erre remek tűzrakó hely van a tábor területén, gyönyörű kilátással a Dunára és a Pilis hegyeire. Ameddig elkészül a bográcspörkölt, addig lehet teniszezni a tűzrakó hely mellett lévő műanyag borítású, villanyvilágítású teniszpályán. De aki a nagyobb labdát szeretné rúgni, azt talál füves, kispályás foci lehetőséget. Népszerű a hallgatók körében az asztalitenisz is. A két asztalon gyakran az éjszakába nyúlóan, komoly pingpong csaták folynak.

 

 

 

 

 

 

 

Mivel mérőtelep a Duna partján helyezkedik el, az alsó részt és természetesen a csónakházat is meglátogathatja a Duna, mint 2013-ban is megtörtént. Ennek állít emléket ez a csónakház falában elhelyezett árvíztábla.

Árvíztábla 2013.

Fotók: Homolya András, Kenéz Ágnes és dr. Varga József