Felbecsülhetetlen látni, hogy ami tegnap papíron volt, ma felépül

Elsődleges fülek

A pályaválasztás nem ér véget a megfelelő egyetem kiválasztásával, hiszen akkor még meg kell keresni a területet, ahol a diploma után el szeretnénk helyezkedni.

Papp Gábor ebben nagyon tudatos volt: a diplomamunkáját a miskolci Takata projektről írta, így került kapcsolatba a céggel, ahol rögtön el is helyezkedett, és azóta is ott dolgozik. Hogy ez pontosan hogyan történt, az vele készült interjúnkból kiderül.

Miért választottad az építőmérnöki pályát?

Általános iskolás, és gimnáziumi években matematika és informatika versenyre jártam évről évre, ahol többnyire eredményesen szerepteltem, tehát elmondható, hogy mindig is lekötötték a figyelmem a reál tárgyak. Tudtam, hogy olyan pályát kell választanom, ahol ezt a tudást és szorgalmat kamatoztatni tudom. Jó alapokkal indítottak útnak volt tanáraim, ezért magabiztosan mertem belevágni ebbe a szakmába. Ezt kiegészítette az alkotás iránti vágy. Mindig is törekedtem arra, hogy új értéket hozzak létre a munkámmal, mellyel mások igényeit, és elképzeléseit tudom kiszolgálni. Szerkezetépítő ágazaton, építéstechnológia és menedzsment szakirányon végeztem, amely az építőipar kivitelezési fázisához áll közelebb.

Mi volt számodra az egyetemi évek legjobb élménye?

Nehéz erre a kérdésre jó választ adni (nevet). Klisés válaszként azt tudom mondani, hogy első évben a bulizás, és az otthoni élettől való függetlenség. Ahogy az ember halad előre évről évre, rájön, hogy ennél azért vannak fontosabb dolgok. A diplomám megszerzése után visszagondolva a képzésben eltöltött 4 évre, azt tudom mondani, hogy a legjobb élmény volt ezt az utat végigjárni.

Hogyan indult a karriered?

Tudatosan próbáltam elhelyezkedni piacvezető cégeknél az országban. Állami szférában nem, de külföldi cégnél is el tudtam volna magam képzelni az elején. Miután sikerült olyan munkahelyet találnom itthon, ahol jó munkakörülmények fogadtak, ezek az elképzelések, és célok megváltoztak. A diploma témámat a Miskolcon épülő Takata projektről írtam, melynek generál kivitelezője a Market Zrt. volt. Ezt követően nem volt kérdés, hogy hol szeretnék dolgozni a diplomát követően. Államvizsga után a döntésemet a jelentkezés, majd néhány körös állásinterjú követte, majd 1-2 hónap várakozás, mivel akkor nem volt munkaerő felvétel a cégnél. Már majdnem lemondtam róla, és elfogadtam más cég ajánlatát, amikor megcsörrent a telefonom, és behívtak.

Mit csinálsz pontosan? Hogy néz ki egy napod?

Projektek kivitelezéseinek előkészítésében tevékenykedem. Ez egy komplex feladatkör mely nehezen behatárolható. Az alvállalkozók versenyeztetésétől, a projekt átadásáig jelen vagyok. A projekt pénzügyi teljesítéséért vagyok leginkább felelős.

A Dagály projektet építjük jelenleg fővállalkozóként, tehát a tervezést is, és a kivitelezést is mi végezzük. Főként folyamat menedzselés, és a felettesem által meghozott döntések előkészítése az, amit végzek, de nélkülözhetetlen ehhez a mérnöki tudás, gondolkodás és szemlélet. Legfőbb célom a gazdaságos, jó minőségű, gyorsan szerelhető megvalósítás elérése, de sok esetben sajnos, a fentiek közül csak kettőt választhat az ember (nevet). Vannak irodai, és helyszíni feladataim, a konzultációk és egyeztetések a Beruházóval, Tervezőkkel és Alvállalkozókkal mindennaposak.

Van szabadidőd? Mivel töltöd?

Salsazom egész évben, jó időben futok – több futórendezvényen is részt veszek céges szervezésben (Ultrabalaton, Wizzair Félmaraton stb.) –, télen általában jégkorizom vagy síelek. A hétvégén tudok ezekre a legtöbb időt szakítani.

A szabadságom alatt mindig elutazom valamerre külföldre. Az utazás, és az új helyek, látnivalók mindig inspirálnak. Több európai, amerikai, és ázsiai nagyvárosban jártam már, de Budapest marad az egyik kedvencem. Legutóbb épp Zanglában jártam, ahol magyar önkéntesek újítják fel a zanglai király palotáját. Elképesztő volt megtapasztalni azt, hogy egy harmadik világbeli településen, ahol télen -35°C van, és este 20-22-ig van áram, hogyan élik mindennapjaikat az ottani emberek.

Mi a legjobb része a munkádnak?

Látni azt, hogy ami tegnap papíron volt, ma megépült, felbecsülhetetlen. A mai építőipar az újabbnál újabb gyártási, és építési technológiáknak köszönhetően szédületes tempóban zajlik. Amikor egy magyar, vagy külföldi csoport építésbejárását vezetem, és azt mondom, hogy a Dagály Úszókomplexumot másfél éve építjük mi magyarok, akkor szájtátva bámulják az épületet. Végigkövetni és részese lenni ezeknek a folyamatoknak, csodás dolog. Bízom benne, hogy nemcsak úszóink, hanem az építkezés teljesítményére is büszke lesz majd minden magyar.

Mennyire vagy elégedett az eddigi és a jelenlegi fizetéseddel?

A piaci-, és országos helyzethez képest elégedett vagyok. Természetesen a külföldi magasabb bérezéshez viszonyítva elmaradásban van a magyar átlag fizetés, de úgy gondolom, hogy szorgalmas munkával el lehet jutni arra a szintre, hogy itthon is kényelmes életkörülményeket teremtsen magának az ember.

Kiknek és miért ajánlanád az építőmérnöki pályát, és azon belül azt az irányt, amiben Te dolgozol?

A kivitelezést azoknak ajánlom, akik bírják a terhelést, és elhivatottak a szakmájuk iránt.