Kvassay-zsilip látogatás

Elsődleges fülek

Terepi kirándulás a Kvassay-zsiliphez április 25-én

 
Szeretettel látunk mindenkit akár 12 éves kortól kezdve, a BME hallgatóin át. ;)
A program a LÁNYOK NAPJA keretében is nyitott.
 
Időpont: 2024. április 25., 09:30 - 13:00
Találkozó: 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3, K épület Aula
 
Jelentkezni Négyesi Klaudiánál e-mailben a negyesiklaudia@edu.bme.hu email címen lehet.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A létszámkorlátos helyeket a jelentkezés sorrendjében tudjuk biztosítani.
 
A programot a BME Építőmérnöki Karának Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke szervezi.
 
Sokan tanulhattak az 1838-as nagy árvízkatasztrófáról, melynek során az áradó Dunát borító jégtáblák megakadtak a Csepel-szigetnél egy úgynevezett jég-dugót képezve. Az így visszatorlasztott víz elöntötte az akkori Pestet, Budát és Óbudát. A mérnökök látták, hogy szabályozási tervek szükségesek a megelőzés érdekében, ezt követően pedig az 1904. évi hajózhatóságról szóló törvény is megerősítette egy szabályozási műtárgy szükségességét, amely a Csepel-sziget északi részén található Kvassay-zsilip megtervezéséig vezetett. A Kvassay Jenőről elnevezett hajózsilip betonmunkái és kőburkolása 1913 nyaráig készült el. A zsilip biztosítja a Duna-ág vízutánpótlását, szabályozza a vízszintet, kizárja a dunai árvizeket és elektromos áram termelés mellett a vízi közlekedést is szolgálja. 
 
A Kvassay-zsilipet megépítése óta több ütemben korszerűsítették, napjainkban is zajlanak felújítások, így a látogatás során is munkaterületre történő belépésre kell készülni. A program egy kivételes lehetőséget nyújt, hogy megtekinthessük a műtárgyat teljes valójában miközben első kézből kaphatunk érdekes információkat annak szerepéről és működéséről.
 
Fotó forrása: