KÖZÖSSÉGI TEVÉKENYSÉGEKRŐL IS TANULHATSZ, EURÓPAI SZINTEN!

Elsődleges fülek

Új tantárgy: European Engineering Projectwork

 

European Engineering Projectwork a tantárgy, aminek az oktatása első alkalommal a 2023 tavaszi félévben indult angol nyelven 20 MSc hallgatóval a Műegyetem Építőmérnöki Karán.

Az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) egyik központi eleme a hallgatói közösségi tevékenységek támogatása. A Műegyetem, a szövetség aktív tagjaként külön tantárgyat indított el azzal a céllal, hogy hallgatói különleges, hazai szinten egyedülálló tudásra tegyenek szert: Hogyan motiváljuk hallgatóinkat, hogy vegyenek részt olyan tevékenységekben, melyek szélesítik látókörüket, egyszerre fejleszthetnek műszaki és egyéb kulcskompetenciákat és még kulturális értékekkel is bírnak? A BME egyik válasza egy választható tárgy indítása MSc hallgatók számára. A tárgy neve European Engineering Projectwork; első alkalommal a 2023 tavaszi félévben indult angol nyelven 20 MSc hallgatóval a BME Építőmérnöki Karán. A kísérleti félévben a tárgyat csak az építmény-információs modellezés és menedzsment, valamint az épületekben alkalmazható szenzorhálózatok fejlesztése területén előtanulmányokkal rendelkező építőmérnök hallgatók vehették fel. Más tárgy keretében a tavaszi félévben a résztvevő hallgatók egyhetes szakmai gyakorlat keretében okosház rendszert építenek, nagy mennyiségű adatot gyűjtenek és elemeznek, valamint BIM alapú szimulációkat végeznek. Ehhez az alaphelyzethez igazodva az EELISA választható tárgy célja csapatmunka keretében egy virtuális termék vagy szolgáltatás fejlesztése, melyekhez a mérnöki és digitális kompetenciák mellett többek között kommunikációs, szociális és vállalkozói kompetenciákra is szükség van. A feladat egyben illeszkedik fenntartható fejlődési célokhoz (SDG) és már futó EELISA közösségi tevékenységhez.

Az EELISA szövetség célja az európai felsőoktatás megújítása, erősítve a műszaki tudományok és a társadalom közötti kapcsolódásokat. A BME 2020-ban vált az új, előremutató kezdeményezés részesévé. Az intézmény akkor még nyolc másik nívós európai egyetemmel szövetséget kötve, az EELISA konzorcium keretében dolgozott azon, hogy közös képzéseket, kutatásokat indítson, távlati célként kitűzve a minden uniós tagállamban akkreditált európai mérnöki diploma kiadását. A szövetséghez immár Svájc is csatlakozott, így az együttműködés keretében a műegyetemi hallgatók Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid, Bukarest és Zürich egyetemein is tanulhatnak.

A hallgatók márciusban és áprilisban mérnöki tevékenységeket támogató, olyan nem műszaki feladatokkal foglalkoztak, melyeket egy-egy BME oktató előadása alapozott meg. A BME oktatóinak mentorálásával csapatokban végezték a következő tevékenységeket:

  • Projektmenedzsment módszerek és online felületek tanulmányozása. Csapatonként egy-egy környezet kiválasztása, ebben a projekt feladatainak meghatározása és folyamatos nyomon követése, kommunikációs csatornák kiépítése.
  • Üzleti modell és terv készítése. A hallgatók üzleti tervet készítenek, bemutatják, ötletük milyen úton piacosítható.
  • Anyagi támogatás szerzése, befektetői kommunikáció. A hallgatók a BME Z10 startup inkubátor programja segítségével tanulják meg, hogyan lehet támogatást szerezni az ötletük megvalósításához.
  • Előadói és kommunikációs készségek fejlesztése. Az eredmények és ötletek előadása, tálalása kiemelt fontosságú az üzleti környezetben, a hallgatók szakértőtől tanulhatják meg az alapokat.

Áprilisban megvalósul (egy másik tárgy keretén belül) a szakmai gyakorlat, a hallgatók májusban  mérnöki feladatokkal foglalkoznak majd. A tevékenységeik dokumentálásánál szem előtt tartják a piacosítási célok támogatását is.

Június 5-8-ig a hallgatók 4 napon keresztül Madridban, az Universidad Politécninca de Madrid (UPM) EELISA partnerintézménnyel közös programokon vesznek részt a UPM Sustainable Buildings, Cities and Communities közösségi tevékenységeiben:

  • UPM laborok látogatása – új technológiák és módszerek megismerése
  • Workshopok csoportokban, EELISA hallgatókkal (EELISA partnerintézményekből), pl. Business idea development, Business planning, Project management, Marketing & communicaton strategies
  • Egynapos Hackathon a csoportok között
  • Investors Forum – a Hackaton eredményeinek prezentálása oktatókból és szakértőkből álló zsűrinek

 

A kurzusok tevékenységeit támogató BME oktatók: Barsi Árpád (ÉMK), Lovas Tamás (ÉMK), Nagy Balázs (EMK), Szabó Krisztina (GTK), Vigh László Gergely (EMK), Zilahy Gyula (GTK). A tervek szerint a jövőben a BME bármelyik szakának és az EELISA partneregyetemek bármelyik hallgatója számára lehetővé teszik a kurzus elvégzését, így járulva hozzá az EELISA közösségi tevékenységek fejlesztéséhez.

 

LT–NB