Matematikai és műszaki megoldások egyszerűbben és gyorsabban

Elsődleges fülek

Márciustól a Mathworks® vállalat több szoftvere elérhetővé vált a Műegyetem minden polgára számára , köztük a talán legismertebbek a Matlab® és a Simulink® is.

A Matlab („matrix laboratory”) egy speciális programrendszer, amelyet numerikus számítások elvégzésére fejlesztettek és ehhez saját felhasználóbarát programozási nyelvvel rendelkezik. A programrendszer képes mátrix számítások elvégzésére, függvények és adatok ábrázolására, algoritmusok implementációjára és felhasználói interfészek kialakítására is. A szoftver több speciális eszköztárral („toolbox”) rendelkezik, amelyek közül a BME felhasználói licence-én keresztül több mint 50 elérhető.
A BME licence hozzáférhető minden olyan BME oktató, kutató és hallgató számára, aki rendelkezik „epito.bme.hu” vagy „hszk.bme.hu” végződésű email címmel, valamint a BME-n található számítógépes laborok munkaállomásain is használható. A telepítéssel és aktiválással kapcsolatos információk elérhetők (csak egyetemi hálózatról elérhető) a https://viki.eik.bme.hu/doku.php?id=mathworks:mathworks oldalon, bejelentkezés után. A szoftver letölthető személyenként két számítógépre és akár otthon vagy bárhol a világban használható.
A programcsomagba beletartozik több érdekes kiegészítő, például a Cody, amely egy a Matlabban való programozás tanulásához hasznos alkalmazás, vagy a Matlab Online, amely lehetővé teszi, hogy online is futtathassuk kedvenc programjainkat. A Matlab AppDesigner segít nekünk felhasználói felület (GUI) készítésében egyszerű és közérthető módon. Ha mindezekkel megvagyunk a Live Editor modul segítségével az elkészített kódjainkat szerkeszthetjük (LaTeX környezetben), és olyan formába is hozhatjuk őket, amely egy dokumentációnak is megfelel.

Azok számára, akik csak most ismerkednek a szoftver használatával, a Matlab Academy-n keresztül rengeteg hasznos információ, többet között kidolgozott példák, oktatóvideók és fórum is található, és a Mathworks szakemberei is válaszolnak a feltett kérdésekre.
A szoftver használata segítséget a tanulásban, kutatásban, munkában, házi feladatok és órai példák kreatív és egyedi megoldásában, ezért ismerete mindenki számára hasznos és értékes tudást ad.