Kutatás és fejlesztés MSc után - KDP

Ösztöndíj pályázat

 

KOOPERATÍV DOKTORI PROGRAM a doktoranduszi kutatások támogatása és az iparral való együttműködés szolgálatában
 

 

A Kooperatív Doktori Program célja, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció területén tovább bővítse azon munkavállalók létszámát – elsődlegesen az MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) területeken –, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják gyarapítani, és elkötelezettek tudásuk társadalmi, gazdasági hasznosításában. Ezen megfogalmazott cél elérése érdekében a Kooperatív Doktori Programban részt vevő doktori hallgatók vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel kutatási témájukat.

 

A pályázat keretében a kooperatív ösztöndíjas hallgató az állami ösztöndíján felül havi nettó 400 000 Ft-os támogatásban részesül. 

 

Pályázatot azok a hallgatók nyújthatnak be témavezetőik és a Doktori Iskola támogatásával, 

  • akik doktori tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévben kezdik meg (ehhez májusban kell majd jelentkezni a képzésre),
  • vagy azok a képzésbe már felvett hallgatók, akik a pályázat benyújtásáig a komplex vizsgát még nem teljesítették és témavezetőjük, valamint a Doktori Iskola támogatja a pályázatukat.

 

Mindemellett lényeges, hogy a KDP ösztöndíjas jogviszony időszaka alatt a hallgatóknak az általuk választott partnerszervezetnél rendelkezniük kell munkaviszonnyal vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonnyal, amelyért díjazásra jogosultak.

 

A beérkezett pályázatokat a kilenctagú Kooperatív Doktori Kollégium bírálja el, amelyben egyaránt jelen vannak a felsőoktatás és a versenyszféra képviselői, ezzel biztosítva mindkét oldal szempontjainak érvényesülését, és ezen keresztül a legjobbak kiválasztását.

 

A 2020/21-es tanévben első alkalommal meghirdetett Kooperatív Doktori Program, tekintettel annak a doktori hallgatók körében tapasztalt rendkívüli népszerűségére, várhatóan a továbbiakban is évente meghirdetésre kerül és ösztönzi, illetve vonzóbbá teszi a doktoranduszi kutatói munkát. 

 

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a program, egyeztess tudományos témavezetőddel, illetve további információkat ezen a linken találsz: 

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/kdp-2021