Pontfelhők automatizált feldolgozása

Rövid leírás: 

Napjainkban egyre szélesebb körben alkalmazzuk a nagytömegű automatizált adatgyűjtést. Akár LiDAR eszközt, akár fotogrammetriai eljárást alkalmazunk az elsődleges eredmény egy pontfelhő lesz. A pontfelhők irodai feldolgozása során a sok száz millió pontot tartalmazó állományokból állítunk elő kisebb méretű, könnyebben felhasználható általában vektoros adatokat.

Az irodai feldolgozás során számos lehetőség nyílik az automatizálásra. A pontfelhők szegmentálása egy gyakori feladat, amikor a számunkra érdekes vagy érdektelen pontokat szeretnénk kiválasztani a pontfelhőből. Például a növényzet eltávolítása lehet egy ilyen feladat. Egy másik gyakori feladat a pontfelhőben megjelenő objektumok azonosítása, mint például például a közlekedési táblák felismerése. Ilyen feladatok során gyakran mesterséges intelligencia algoritmusokat alkalmazunk.

A témát választók szabadon felhasználható, kész programkönyvtárak, programok segítségével ismerkedhetnek a gépi tanulási módszerekkel és azok alkalmazásával, egy-egy gyakorlati feladat megoldásán keresztül.Pontfelhőből szegmentált épületek.
481px

 

Javasolt szint: 
BSc téma
MSc téma