BME-S SZAKEMBEREK SEGÍTIK A TÖRÖKORSZÁGI FÖLDRENGÉS KÁRFELMÉRÉSÉT

Elsődleges fülek

Földrengés

 

 
Az Isztambuli Műszaki Egyetemmel, az EELISA közösség tagjával együtt vesznek részt BME-s szakemberek a törökországi földrengés kárfelmérésében, a mélyből történő mentés biztonságossá tételében.
 
A BME négy szakértője dolgozik Törökországban azon, hogy felmérjék a földrengés okozta károkat, és biztonságos feltételeket teremtsenek a földalatti mentési munkálatokhoz.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának és Építészmérnöki Karának szakemberei az Isztambuli Műszaki Egyetemmel közös projektben vesznek részt a sérült lakóépületek stabilitásának felmérésére.
Joó László Attila, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének docense a küldetés céljáról elmondta: „Szoros az együttműködésünk az Isztambuli Műszaki Egyetemmel, és nyilvánvaló volt, hogy a további tragédiák elkerülése érdekében csatlakozunk a mentési munkákhoz".
A szakértői csoport további tagja Völgyi István a BME Építőmérnöki Karáról, valamint Ther Tamás és Ther Pál a BME Építészmérnöki Karáról. A BME oktatói szombat délután érkeztek meg a földrengés sújtotta Hatay tartományba, ahol Antakyában csatlakoztak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR mentőcsoportjához. Szombat este csatlakoztak a mentési munkákhoz, amelyet egy újabb 4-es erősségű utórengés akadályozott.
 
Joó Attila a törökországi szerepvállalásról és a földrengésekkel összefüggő építési szabványokról a Hír TV-nek és a Sláger FM reggeli műsorának is nyilatkozott.
 
Megjelent a sajtóközlemények:
 

Az Isztambuli Műszaki Egyetemmel való együttműködés kereteit az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) adja.  

A kiutazás megszervezéséhez segítséget nyújtott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Török Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.  A küldetés várhatóan 10 napig tart.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság-KJ

Bélyegkép forrása: Infostart.hu