Nobel-díjas fizikus tart előadást a Műegyetemen

Elsődleges fülek

Konsztantyin Novoszelov az Alkalmazott Matematikai Napok vendége

 

A grafénkutatási eredményeiért Nobel-díjjal elismert Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov, a Manchesteri Egyetem professzora tart előadást a Műegyetemen 2022. szeptember 5-én 10 órától. A helyszín a BME Díszterme (1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3., I.  emelet).
 
Az előadás az Alkalmazott matematika határok nélkül című konferencia nyitó előadása. A kiemelkedő eredményességű kutatókat Budapestre invitáló Alkalmazott Matematikai Napok keretében megvalósuló konferencia a sorozatot elindító és aktívan gondozó műegyetemi professzor, Domokos Gábor 60. születésnapja alkalmából kerül megrendezésre. A rendezvényt Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora nyitja meg, majd Szemerédi Endre, Abel-díjas matematikus mond köszöntőt. A részvétel  ingyenes, de a szervezők kérnek mindenkit, hogy előzetesen regisztráljon: Registration form
 
Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov 1974-ben született. 1997-ben diplomázott Moszkvában, PhD értekezését Hollandiában Nijmengenben védte meg a Radboud Egyetemen és 2001 óta a Manchester Egyetemen kutat. Itt jutottak el Andre Geim-mel közösen a grafén előállítási módjának felfedezésére, mely munkájukat  2010-ben Nobel-díjjal ismertek el.
Novoszelov professzor kutatási területe rendkívül széles: a szupravezetéstől a ferromágnesességig, az anyagtudománytól a biofizikáig terjed az érdeklődése. Úttörő munkássága során az elektronika, fotonika, kompozit anyagok fizikájának és kémiájának területein találta meg a grafén legváltozatosabb alkalmazásait. Kutatásait a  Nobel-díj mellett számos más kitüntetéssel ismerte el a nemzetközi tudományos közösség. Több kiemelkedő tudományos társaság (Royal Society, US National Academy of Sciences) tagja.
 
A borítókép (Mother of all graphitic forms) forrása: Geim, A., Novoselov, K. The rise of graphene. Nature Mater 6, 183–191 (2007). https://doi.org/10.1038/nmat1849