AZ ELSŐ MAGYAR 3D BETONNYOMTATÓT MUTATTA BE A BME

Elsődleges fülek

3D betonnyomtató a BME Építőmérnöki Karán

 

Átadták a BME Építőmérnöki Karának Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének Betonnyomtatás Műtermét, amely egy jövőbemutató projekt eredménye.

„Az egyetem életében rengeteg ünnepélyes alkalom van, diplomaátadók, doktori fokozatok odaítélése ünnepi Szenátusi ülés, azonban mindig kivételes pillanat, amikor egy esemény egy új technológia nyitányához kapcsolódik, márpedig a 3D betonnyomtatás egy ilyen technológiai.” - ezekkel a szavakkal köszöntötte Levendovszky János, a Műegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese az új Betonnyomtás Műteremben megjelenteket.

A BME 3D Betonnyomtatás Műterem elsődleges feladata új kutatási eredmények elérése és az alkalmazások elősegítése. Bár az innovatív eljárás hazai szinten még csak a kezdeti lépéseken van túl, a dinamikusan növekvő építőipari igények és a nyugati példák alapján jelentős térnyerésre is számíthat a közeljövőben a 3D betonnyomtatás technológiája.

A 3D betonnyomtatás a betonépítés legújabb, és ígéretesen fejlődő ága, amely nem csak az építőipari automatizálás és digitalizálás terén jelent komoly előrelépést, hanem a betonelemek anyagtudományi fejlesztésében is. Ugyanis ahhoz, hogy kiküszöbölhetők legyenek a korábbi eljárásokban megszokott zsaluzat és egyéb rögzítő elemek, modern eszközparkra és speciális anyagösszetételű beton előállítására van szükség. A 3D betonnyomtatás technológiájának előnyei, hogy nincs szükség zsaluzatra, tetszőleges számban ismételhető, jelentős tervezői szabadságot nyújt (a technológia igények betartása mellett), kiváló lehetőségeket biztosít építő-, építész, gépész- és vegyészmérnökök együttműködésére a munkafolyamatok több tudományterületet érintő jellege miatt. Alacsony számú, de képzett munkaerő-igénnyel kalkulálható, nagy mennyiségű betonozás esetén is.

Balázs L. György, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi tanára a fejlesztéssel kapcsolatban kiemelte: „A Műegyetem lehet egy ilyen korszerű technológia és alkalmazás megfelelő hazai kutatási bázisa, hiszen az intézmény sokszínű tudására lehet az alkalmazás során támaszkodni. Ötvözni tudjuk a BME építőmérnökeinek szakértelmét más mérnöki ágak tudásával. A 3D betonnyomtatás legújabb technológiáját pedig az egyetemi hallgatók is örömmel megismerhetik.

Az eseményen jelen volt Dr. Kiss Jenő a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának elnöke, aki elmondta, hogy az egyetemmel való együttműködés új lehetőségét látja BME Építőmérnöki Karának Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének Betonnyomtatás Műtermében. A berendezést bemutató eseményen köszöntőt mondott Rózsa Szabolcs, a BME Építőmérnöki Kar dékánja és Nehme Salem Georges, az Építőanyagok és Magasépítés Tanszék vezetője. A bemutatót tartották: Balázs L. György, egyetemi tanár, Sólyom Sándor, adjunktus, Szíjártó Anna és Marwah M. Thajeel, PhD hallgatók, valamint Burai Balázs, hallgató. A zárszót Lublóy Éva, laborvezető tartotta.

Hazánkban úttörő a BME az új technológiák egyetemi alkalmazásában, amelynek feltétele a korszerű informatikai és technológiai eszközpark. A 3D betonnyomatás lehetőségeinek megismerésében meghatározó szerepet töltenek be az anyagtani kutatások is.

 

A 3D betonnyomtató (robot, betonmixer és vezérlőegység) beszerzésére a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszékén futó VKE 2018-1-3-1-0003 „Korszerű betonelemek anyagtudományi fejlesztés” pályázat keretén belül került sor.

 
Marwah M. Thajeel, PhD hallgató
 
 
Szíjártó Anna és Marwah M. Thajeel, PhD hallgatók, valamint Burai Balázs, hallgató
 
 
Balázs L. György, egyetemi tanár
 
Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport-KJ

Fotó: Víg Johanna