Jubileumi diplomaosztó a BME Építőmérnöki Karon

Elsődleges fülek

„Hálánkat és köszönetünket fejezzük ki azért, hogy a megszerzett tudás birtokában alkotó munkájukkal tovább öregbítették a Műegyetem és az Építőmérnöki Kar hírnevét.”

„A jubileumi diplomaosztó rendezvényünkön mindazokat ünnepeljük, akik ötven, hatvan, hatvanöt, illetve hetven évvel ezelőtt szerezték mérnöki oklevelüket” – jelentette ki beszédében az Építőmérnöki Kar dékánja. Dr. Dunai László hangsúlyozta a Műegyetem és az Építőmérnöki Kar célja alapításától napjainkig változatlan: „képzésben ötvözni az elméleti kidolgozottságot és a gyakorlati ismeretek átadását, hogy intézményünk nemzetközi szinten is jelentős műszaki, természet- és gazdaságtudományi oktató, kutató központ legyen.”

„Az út, amelyet bejártunk nem volt egyszerű” – emlékezett a kitüntettetek nevében felszólaló Dr. Bozsó Ferenc.  Az aranydiplomás építőmérnök kiemelte: „a második világháború gyermekei, az 1956-os forradalom diákjai” az elmúlt ötven év alatt bekövetkezett hatalmas technikai fejlődéssel lépést tartva teljesítették a rájuk háruló feladatokat. Az elért eredményekhez nélkülözhetetlen volt a Műegyetemen „kapott széleskörű, mély alapozás” – hangsúlyozta az építőmérnök, aki a jubileumi diplomások nevében ígérte, „erőnkhöz mérten továbbra is mérnökhöz méltóan dolgozunk.”

Dr. Bozsó Ferenc Jubileumi Diplomaosztó Ünnepségen elhangzott beszéde:

Tisztelt Rektor úr! Tisztelt Dékán úr!
Tisztelt ünnepeltek! Kedves vendégek!

Mi a II. világháború kisgyermekei, az 1956-os forradalom diákjai, az egy kampuszon két egyetem egyetemistái, a diákotthonokból kollégiumokká alakuló szálláshelyek egykori lakói, az elmúlt fél évszázadot mérnökként végigélő, dolgozó, küzdő, végigélvező, és talán végigalakító mostani kitüntetettek, megköszönjük az egyetemnek, az egyetem szenátusának a jubileumi oklevelek adományozását.

Felidéződnek bennünk az itteni emlékeink: Elsősként eltévedve keressük a KA 20-21-et, vagy a rajzi tanszéket; Csodáljuk a képletekkel teleírt, gyönyörű ábrákkal telerajzolt, soha nem látott méretű, nagy táblákat; Bámuljuk professzoraink és tanáraink nagy tudását, hallgatjuk előadásaikat, tevékenykedünk gyakorlataikon; Vizsgázunk, pótvizsgázunk, szigorlatozunk és pótszigorlatozunk, mérőgyakorlatozunk és termelési gyakorlatozunk; Szakosodunk, ballagunk, diplomát védünk és kapunk.

Itt szívtuk magunkba, és raktároztuk el azt az alaptudást, amivel elboldogultunk, elbajlódtunk az életünkben. Nagyon nagy köszönet érte!

Az út, amelyet bejártunk nem egyszerű. A geodézia tanszék tekerőkaros számológépétől a mai táblagépekig, a MOM teodolittól a GPS-ig, a téglától a házgyári panelig, a szegecselt acéltól az automatahegesztésig, a tárcsás telefontól az okos telefonig, a postai, bélyeges levéltől az e-mailig, a kézpénzfizetéstől a bankkártyáig, gyors ütemben száguldott el mellettünk, alattunk, velünk, – ki-ki, válogassa ki a magának megfelelőt – az elmúlt több mind fél század.

Tisztelt Rektor úr, tisztelt Dékán úr!

Az ünnepeltek, a most kitüntetettek nevében, emelt fővel, talán némi büszkeséggel is jelentem, hogy a diplománk kiosztásakor elhangzott biztatásoknak megfelelően, a ránk háruló feladatainkat teljesítettük. Köszönet azért a széleskörű, mély alapozásért, amelyre ráépíthettük a boldoguláshoz, az eredmények eléréséhez szükséges, folyamatosan változó ismeretanyagot. Nélkülözhetetlennek ítéljük az egyetemi alapot!
Köszönet érte!

Most, életutunk e jeles állomásán köszönjük meg családjainknak is: szeretetüket, türelmüket, azt, hogy biztos támaszként segítettek bennünket utunkon.

Tisztelettel emlékezzünk még azokra is, akiknek itt lenne a helyük, de már végleg eltávoztak közülünk! Emléküket megőrizzük, nyugodjanak békességben!

Végezetül: mi az itt és most jelenlévő kitüntetettek ígérjük meg, - talán így még jobban hangzik: megígérjük, - hogy erőnkhöz mérten, továbbra is mérnökhöz méltóan szorgoskodunk, amíg élünk!

Köszönöm, hogy szólhattam, hogy meghallgattak, hogy meghallgattatok!

Az Építőmérnöki Kar Kari Tanácsa májusi jubileumi diplomaosztó ünnepségén összesen 126 díszoklevelet osztott ki:

  • 1 arany doktori oklevél (50 évvel a fokozat megszerzését követően)
  • 1 rubint oklevél (70 évvel a mérnöki oklevél megszerzése után)
  • 6 vas oklevél (65 év után évvel a mérnöki oklevél megszerzése után)
  • 39 gyémánt oklevél (60 évvel a mérnöki oklevél megszerzése után)
  • 79 arany oklevél (50 évvel a mérnöki oklevél megszerzése után)

A díszoklevél mellett az Építőmérnöki Kar egykori hallgatói átvettek egy, az életútjukat és munkásságukat bemutató kiadványt. „Az elmúlt fél évszázad számtalan eredménye a jubiláló mérnökeink munkáját dicséri” – nyomatékosította Dr. Dunai László a gazdag szakmai tevékenységek kapcsán. „Remélem, hogy a jelenlegi és jövőbeni hallgatóink az Önök nyomdokait követve munkásságukkal, tevékenységükkel hasonlóan öregbítik karunk hírnevét” – hangsúlyozta az Építőmérnöki Kar dékánja.

Az Építőmérnöki Kar Jubileumi diplomaosztóján készült fotók hamarosan elérhetők lesznek a BME Fotótárban.
 

Fotó: Papp Helga