„Széleskörű utazást teszünk az építőanyagok, azon belül is főként a betonok világában”

Elsődleges fülek

Dr. Balázs L. György „Tapasztalataim és élményeim a fib (Nemzetközi Betonszövetség) elnökeként” címmel tartott nagysikerű előadás a Zielinski Szilárd Szakkollégium szervezésében.

“Óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy a Nemzetközi Betonszövetség választott elnökeként szolgálhattam a 2011-2012 években (amit alelnöki tisztségem előzött meg 2009-2010-ben, és leköszönő elnöki tisztségem követett 2013-2014-ben). Nagyon izgalmas volt egy világszervezet munkájának minden részletébe betekinteni. Elnökké választásom főként azért volt öröm számomra, mert úgy éreztem, hogy ebben nem csak az én sikerem van benne, hanem egyúttal az egész magyar mérnök társadalom nemzetközi elismerését is jelentette, ami rajtam keresztül valósulhatott meg. Ebből az időszakból felejthetetlen számomra a sok szakmai kihíváson túlmenően az a változatosság, ami a különböző országok mérnökeivel való kapcsolattartást jelentette.”

A fib (Nemzetközi Betonszövetség) hivatalos neve franciául: fédération internationale du béton, angolul: International Federation for Structural Concrete

A szervezet jelenlegi formájában 1998-ban jött létre két, korábban is rendszeresen együttműködő szervezet – az CEB (Euro- International Committee for Concrete, 1953) és a FIP (International Federation for Prestressing, 1952) – egyesítésével. A Nemzetközi Betonszövetségnek 5 kontinensről összesen 43 ország a tagja. Az egyesület célja elősegíteni a vasbeton és a feszített vasbeton szerkezetek tervezésének, kivitelezésének és fenntartásának fejlesztését tudományos fórumok, szakmai viták, szabvány javaslatok, előadások, ankétok és tanfolyamok szervezésével. Mindez magában foglalja a vasbetonszerkezetek teljes életciklusának fázisait az anyagválasztástól, egészen a szerkezet lebontásig és újrahasznosításáig, beleértve magasépítési és mélyépítési szerkezeteket, helyszíni betonból, ill. előregyártott elemekből egyaránt.

Dr. Balázs L. György előadásának első harmadában utazást tehettünk az építőanyagok mintegy 10 ezer éves fejlődésében Khirokitia, Tsitsikamma (Robberg peninsula), Giza, Cuicuilco, Teotihuacan, Ellora, Ajanta, Bengalia példáiból kiindulva.

Második harmadában elnöki feladatairól hallhattunk, beleértve a fib Model Code 2010 jóváhagyását, az egyesület felépítésének reformját, a 2011. márc. 11-i nagy japán földrengéssel és tzunamival kapcsolatos feladatait, tárgyalásait a tagországok képviselőivel (Argentina, Brazilia, Egyesült Arab Emírségek, Görögország, Horvátorszag, India, Japan, Kina, Korea, Libanon, Lettország, Litvánia, Makedonia, Mexico, Norvégia, Oroszország, Singapur,Svédorság, Szlovénia, Tunézia, Qatar) és tárgyalásait a nagy nemzetközi társzervezetekkel (ACI, IABSE, RILEM).
Az egyetemi tanár örömmel emlékezett vissza a számos konferencia megnyitójára, amiket tartott, valamint a Nervi évforduló kapcsán adott előadására a Torinói Akadémián.

Az előadás utólsó harmadában kontinensekre bontva mutatta be az utazásain megismert jelentős építőmérnöki műtárgyakat, és azon régiókhoz tartozó jellegzetes és érdekes emberi szokásokat.
Az előadás során bepillantást nyerhettünk a nemzetközi szervezet működésébe és annak nemzetközi szerepvállalásába. „A Nemzetközi Betonszövetség egyik fő produktumát jelentik a Model Code-ok, azaz minta előírások” – tudtuk meg. A minta előírásokat használják oktatók, kutatók, ipari szakemberek egyaránt. A Model Code-ok szolgálnak a vonatkozó Eurocode-ok és ISO szabványok kiindulási dokumentumaiként is, mint ahogy az történt az Eurocode 2 Pre-Norm változata esetén (a Model Code 1978-ra alapulva), az Eurocode 2 jelenlegi változata esetén (a Model Code 1990-re alapulva) és az Eurocode 2 jelenleg készülő új változata esetén (a Model Code 2010-re alapulva). Az említett három Model Code-on túlmenően, két specifikus minta előírás is készült a földrengésre való méretezésről és a használat élettartamra való méretezésről. A Model Code-ok készítésének célja, hogy a konklúzióval lezárható területeket minél előbb bevegyük a szabványosítás folyamatába, és ezzel mintegy tíz évvel a tényleges szabványok előtt járjunk.

Az egyesület kiadványai közé tartozik számos design guide és helyzetértékelő jelentés is. „Szerkesztője voltam egy nemzetközi összefogásban elkészült, 5 kötetes tankönyvnek is: Structural Concrete -  Textbook: Behaviour, design and performance címmel, ami a világon egyedülállónak tekinthető a széleskörű szerzői köre révén.”

A Nemzetközi Betonszövetség folyóirata „Structural Concrete” címen jelenik (a Web of Science-n és SCimago-ban is jegyzett), ami lehetőséget nyújt mind a kutatási eredmények, mind a jelentős mérnöki alkotások bemutatására – derült ki. Emellett a Nemzetközi Betonszövetség tanfolyamokat is szervez, ahol az előadásokat saját szakembereik tartják, az érdeklődő szervezetek helyszínén.
Dr. Balázs L. György korábbi ötlete nyomán valósult meg, és indult el a BME-ről a Nemzetközi PhD szimpózium is, amin a világ különböző egyetemeiről érkező doktoranduszok tarthatnak előadást kutatási témájukban elért eredményeikről, amiket aztán a szekció ülés részletesen megvitat.

Dr. Balázs L. György végezetül megjegyezte: „Fantasztikus érzés volt számomra, hogy ebben a nemzetközi szervezetben politikától és vallási hovatartozástól teljesen függetlenül tudtunk sikeres szakmai vitákat folytatni. Az egyesület egyik nagy ereje továbbá az, hogy a javaslatok kidolgozása nemzetközi tapasztalatok figyelembevételével történik, és így azok elfogadottsága egyúttal széleskörű nemzetközi bázison alapszik.”

További részletek olvashatók a VASEBTONÉPÍTÉS folyóiratban.

Dr. Balázs L. György teljes előadása elérhető az Építőmérnöki Kar youtube csatornáján: